« Zpět

Začínají zmatky kolem hypoték

| 8. července 2009 - 12:00 | Zprávy | Hypotéky

Patříte mezi sedmdesát tisíc lidí, kterým letos končí pevné úrokové období na hypotéce (fixace), a chcete přejít k jiné bance, která nabízí výhodnější podmínky? Pak si přestup pořádně rozmyslete. Hypoteční banku lze změnit jen jednou. Makléři ale tvrdí, že to není to pravda....

Stát: Hypoteční banku lze změnit jen jednou. Makléři: Není to pravda

Patříte mezi sedmdesát tisíc lidí, kterým letos končí pevné úrokové období na hypotéce (fixace), a chcete přejít k jiné bance, která nabízí výhodnější podmínky? Pak si přestup pořádně rozmyslete.

Ani podstatně lepší nabídka od nové banky by se nemusela vyplatit. Podle výkladu zákona, který zveřejnilo ministerstvo financí, má každý právo jen na jednu změnu hypoteční banky (na takzvané refinancování hypotéky). Ministerstvo říká, že při druhé a další změně člověk ztratí možnost odečíst si zaplacené úroky ze základu daně. Znamená to, že ročně přijde poměrně o dost peněz.
Například u dvoumilionové hypotéky na dvacet let to dělá nejméně deset tisíc korun, což se rovná zhruba jedné měsíční splátce. Proti znění zákona o daních i proti výkladu ministerstva se teď bouří lidé i hypoteční makléři, kteří klientům radí, ať si úroky dále odečítají. „Finanční úřad by měl uznat, že účel splňuje i desáté refinancování. Čekáme, že se zákon změní,“ říká Milan Roček z makléřské firmy Hyposervis.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.