« Zpět

Vyplatí se nemovitost k rekreaci?

| 14. července 2009 - 12:09 | Zprávy | Hypotéky

Nákup chat a chalup lze dnes běžně financovat hypotečním úvěrem nebo úvěrem ze stavebního spoření, což bylo ještě před pár lety naprosto vyloučené. Hypoteční úvěry na rekreační nemovitosti se v současné době nijak zvlášť neliší od parametrů klasických hypotečních úvěrů a jsou standardní součástí produktové nabídky všech významných hypotečních bank.

Nákup chat a chalup lze dnes běžně financovat hypotečním úvěrem nebo úvěrem ze stavebního spoření, což bylo ještě před pár lety naprosto vyloučené.

Hypoteční úvěry na rekreační nemovitosti se v současné době nijak zvlášť neliší od parametrů klasických hypotečních úvěrů a jsou standardní součástí produktové nabídky všech významných hypotečních bank. „Je ovšem třeba pamatovat na skutečnost, že úvěry na rekreační nemovitosti jsou pro banku rizikovější než u rezidenčních nemovitostí. Proto některé banky neposkytují 100% hypotéky nebo jsou přísnější při posuzování zástavní hodnoty nemovitosti. Zvýšené riziko může banka promítnout také do výše úrokové sazby,“ říká analytik Jaroslav Bartoš z Broker Consulting.

Vyšší riziko rekreačních nemovitostí proti rezidenčním je dáno vyšší kolísavostí cen. Vysvětlení je jednoduché. V případě finanční nejistoty lze nákup rekreační nemovitosti odložit na později. Pořízení rezidenčního bydlení je proti tomu dlouho plánováno a k odložení nákupu přistupují lidé velmi neradi nebo prostě nemohou, protože už podepsali smlouvu o smlouvě budoucí, či zaplatili rezervační poplatek. V případě nepříznivého vývoje ekonomiky se tak pokles poptávky odrazí více na rekreačních nemovitostech.

Pokud však máte volné finanční prostředky, nebo je pro vás snadné získat úvěr i v současné ekonomické situaci, pak je vhodný čas pro koupi. V období špatného hospodářského vývoje a poklesu poptávky po nemovitostech klesá cena rekreačních nemovitostí rychleji než u rezidenčních nemovitostí. Analytici v současné době očekávají pokles cen rekreačních nemovitostí o 10–20 %. Chaty a chalupy se tak stávají předmětem zájmu investorů. To potvrzuje i skutečnost, že v případě špatné ekonomické situace se zájem o dovolené přikloní více ve prospěch tuzemského rekreačního bydlení proti zahraniční dovolené. Zde je pak prostor pro výhodný pronájem rekreační nemovitosti, obzvláště nachází-li se v turisticky zajímavé oblasti. (více na www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.