« Zpět

Vybojujte si lepší hypotéku

| 28. dubna 2009 - 11:48 | Zprávy | Hypotéky

Banky zpřísnily pravidla při získávání vlastního bydlení. Podle informací realitní kanceláře Sting se polovina jejích klientů setkává s problémy. Vyšší splátky a vyšší životní náklady znamenají, že víc klientů než třeba před rokem neprojde posouzením schopnosti splácet.


Na druhou stranu, banky o klienty stojí a tak se ty, kteří mají peníze, snaží přilákat různými akcemi. Vyplatí se věnovat čas výběru. Čtěte, jaké zajímavosti se momentálně na hypotečním trhu objevují.
1 Odpustí vám poplatek za zpracování
Banky klienty lákají na zpracování úvěru zdarma nebo za akční cenu. Díky tomu ušetříte několik tisíc korun (u nejobvyklejší hypotéky 1 700 000 korun se poplatek pohybuje okolo 9 tisíc).
Nabízejí: * zdarma: Česká spořitelna, mBank, Wüstenrot, Raiffeisenbank, ČSOB
* akční poplatek: Komerční banka (2 900)
* zdarma jen při přefinancování: LBBW Bank, Komerční banka, GE Money Bank, Poštovní spořitelna
2 Nastává konec složitého úřadování
Banka po vás nebude požadovat faktury za stavební práce nebo nákup materiálu jako podklady pro vyplacení peněz. Pohodlné. Stačí, když stavba roste, nebo rekonstrukce pokračuje. To jednou za čas zkontroluje technik a pro banku sepíše zprávu o výstavbě. U většiny bank, které tuto službu nabízejí, za ni neplatíte žádné poplatky ani vám nezvýší úrokovou sazbu.
Nabízejí: Raiffeisenbank, GE Money Bank, LBBW, Hypoteční banka, ČSOB, Poštovní spořitelna, Komerční banka
* pouze, když zajišťujete jinou nemovitostí: Wüstenrot
3 O odhad se nemusíte starat
Některé banky chtějí klientům odlehčit od nepříjemné administrativy, a tak zpracovávají ocenění nemovitosti po vlastní ose.
Někdy dokonce na dálku podle cenové mapy. Vy dodáte informace o nemovitosti, kupní smlouvu a fotografie, banka zaúřaduje a vystaví odhadní cenu. Může se stát, že se vám nelíbí, v tom případě máte právo pozvat si domů odhadce, tomu však budete muset zaplatit.
Nabízejí: * bez poplatku: Česká spořitelna, Hypoteční banka, ČSOB, Poštovní spořitelna, Wüstenrot
* s poplatkem (v závorce): Raiffeisenbank (2 000), LBBW Bank (3 000 až 5 000), Komerční banka (3 500 byt, 4 500 dům)
 4 Vystačíte bez dokladů o příjmu?
Hypotéky pro ty, kdo nejsou schopni doložit své příjmy, nabízí několik bank. Hodí se pro lidi, kteří třeba mění zaměstnání nebo jako podnikatelé v minulém období nevydělávali, ale teď jsou na tom dobře. Aktuálně se sazby za poskytnutí takové hypotéky zvedly, leckdy až na úroveň spotřebitelského úvěru. Jenže výhodou je, že hypotéku si můžete vzít na vyšší částku než úvěr. Některé banky nabízejí službu jen vybraným profesím, GE Money Bank například advokátům, lékařům nebo notářům.
Nabízejí: mBank (6,37 %), LBBW Bank (7,12 %), Hypoteční banka (7,94 %), Raiffeisenbank (11,65 %), ČSOB (7,94 %), Volksbank (8,09 %), Poštovní spořitelna určuje sazbu individuálně
5 Nepočítejte se 100% hypotékou
Banky jsou čím dál víc opatrnější a 100% hypotéku dostane jen ten, kdo opravdu nemá problémy s výší příjmů. Potvrzuje to například Česká spořitelna: „Hypotéku na celou potřebnou částku poskytujeme, ale při posuzování jsme přísní. Chráníme tak klienty i sebe před případnými komplikacemi s neplacením,“ zdůvodňuje její mluvčí Kristýna Havligerová.
Na stoprocentní hypotéku nespoléhejte, když plánujete úvěrem financovat koupi nebo rekonstrukci rekreační chaty nebo chalupy. Například Česká spořitelna, Wüstenrot nebo Raiffeisenbank je za tímto účelem neposkytují nikomu.
Nabízejí: LBBW Bank (5,87 %), Komerční banka (5,99 %), Volksbank (od 6,34 %), ČSOB (6,49 %), UniCredit Bank (6,15 %), Wüstenrot (6,14 %), mBank (6,55 %), Hypoteční banka (6,49 %), Česká spořitelna a Poštovní spořitelna určuje úrokovou sazba individuálně, úroky při splácení 20 let a pětileté fixaci

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.