« Zpět

Vyberte byt, na který „máte“

| 5. listopadu 2008 - 11:55 | Zprávy | Hypotéky

Zvažte své finanční možnosti a zvolte podle nich nemovitost, pak ZÍSKÁTE HYPOTÉKU za pár dní. Hypoteční poradci se shodují, že ani dnes, kdy jsou banky při schvalování hypoték opatrnější než loni, netrvá vyřízení úvěru déle než týden - pokud máte v ruce všechny podklady, jako jsou odhad ceny nemovitosti, předkupní smlouva, projektová dokumentace, což při koupi dokončeného nového bytu či domu není problém, protože vše má předem developer připraveno.

Zvažte své finanční možnosti a zvolte podle nich nemovitost, pak ZÍSKÁTE HYPOTÉKU za pár dní

Hypoteční poradci se shodují, že ani dnes, kdy jsou banky při schvalování hypoték opatrnější než loni, netrvá vyřízení úvěru déle než týden - pokud máte v ruce všechny podklady, jako jsou odhad ceny nemovitosti, předkupní smlouva, projektová dokumentace, což při koupi dokončeného nového bytu či domu není problém, protože vše má předem developer připraveno. Potíž je v tom, že si lidé mnohdy myslí na dražší nemovitost, než na kterou mají, neboli chtějí půjčit víc, než jim dovolují jejich příjmy.

„Buďte realisté,“ vzkazuje zájemcům o nové bydlení finanční poradce Miloslav Jochman. „S průměrným platem opravdu nemůžete chtít hypotéku na luxusní vilu za deset milionů korun.“ Takže je dobré si zajít buď za finančním poradcem nebo do banky, kde vám poradí, jak se s vaším příjmem dostat k hypotéce. „Dobří finanční poradci pro své klienty určitě najdou optimální řešení,“ doporučuje Jochman. Při vyřizování úvěru myslete na pojištění nového domova Podmínky, které musí žadatelé o hypotéku splnit, jsou prakticky stejné u všech peněžních ústavů. Nejdůležitější je potvrzení o výši příjmů.
Zaměstnanec musí předložit doklad o průměrném příjmu za předchozí tři až šest měsíců, potvrzení nesmí být obvykle starší než dva měsíce.
Podnikatelé musí svůj příjem doložit daňovým přiznání za poslední rok, někdy za předchozí dva roky. Nestačí však přinést kopii daňového přiznání, které jste v březnu podali na finančním úřadě, protože toto přiznání vám mohl správce daně vrátit či opravit, a nemusí tedy odpovídat skutečnosti. Musí jít o výpis z toho přiznání, který vám na vyžádání vydá příslušný finanční úřad. Podle Jochmana mohou banky v případě osob samostatně výdělečně činných požadovat doklad o zaplacení daně či daní. I ten vám vystaví finanční úřad.
K dalším dokumentům, které vyžadují všechny hypotéční ústavy, patří ten o nabytí nemovitosti a doklad o jejím pojištění. „Na pojistku se často zapomíná,“ zmiňuje Jochman. Proto si předem zjistěte konkrétní podmínky u dané banky.

Třicet procent v hotovosti

Podívejme se na modelový příklad. Vybrali jste si dokončený dvoj- či třípokojový byt na okraji Prahy, který stojí tři miliony korun. V hotovosti máte našetřeno tři sta tisíc korun, zbytek byste rádi uhradili z hypotéky. Jak uspějete?
Mluvčí Unicredit Bank Tomáš Pavlík uvádí, že potenciální klient by měl mít čisté příjmy kolem třiceti tisíc korun. Pokud vaše příjmy tak vysoké nejsou, můžete se s někým spojit. „V tom případě se musí k žadatelům o hypotéku přidat ještě další člověk, řekněme někdo jako ručitel, který by dorovnal celkový nutný příjem,“ říká Jochman. Jsou však banky, které požadují, abyste měli v hotovosti dvacet až třicet procent z ceny bytu. Například klienti Raiffeisenbank musí mít podle mluvčího Tomáše Kofroně k dispozici minimálně dvacet pět procent, což v případě třímilionové nemovitosti dělá sedm set padesát tisíc korun. „Na hypotéku ve výši dva miliony dvě stě padesát tisíc by klient měl úrokovou sazbu 6,04 procenta. Při splatnosti dvacet let by měsíčně platil 16 168 korun a jeho požadovaný minimální čistý příjem by byl 32 336 korun,“ zdůrazňuje Kofroň.
Ani Hypoteční bance tři sta tisíc v hotovosti nestačí. „Ačkoliv má žadatel vlastní zdroje, nedosáhne s nimi na hypotéku do osmdesáti pěti procent hodnoty nemovitosti, proto mu nabídneme hypotéku do sta procent hodnoty nemovitosti,“ upozorňuje mluvčí Pavla Hávová. Při třímilionové hypotéce se splatností třicet let by měsíční splátka činila 15 654 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.