« Zpět

Vlivem vysokých úroků dostanou hypotéky dotace

| 9. září 2008 - 10:32 | Zprávy | Hypotéky

Letošní vysoké úrokové sazby u hypotečních úvěrů budou mít i jeden pozitivní dopad. Je jím státní úroková dotace, která se v důsledku toho opět spustí v příštím roce. Výše úrokové dotace se odvíjí od průměrné úrokové sazby u hypotečních úvěrů čerpaných v uplynulém roce.

 

Pokud tento ukazatel překročí hranici pěti procent, dotace činí jeden procentní bod (základ pro výpočet je však omezen). Pokud průměrná sazba překročí šest procent, úroková dotace činí dva procentní body. Už teď je zřejmé, že průměr letos překročí hranici pěti procent.

„Současná průměrná sazba měřená ukazatelem Hypoindex činí 5,63 procenta,“ říká Petra Horáková Krištofová, manažerka externích vztahů společnosti Hyposervis. Klíčová pro to, zda stát bude nebo nebude dotovat hypotéky, je průměrná sazba, kterou vyhlašuje ministerstvo pro místní rozvoj na začátku roku. Aby tato hodnota spadla pod pět procent, musely by hypoteční úvěry ve zbytku letošního roku rekordně zlevnit. A to rozhodně nelze očekávat.

Průměrná sazba za letošní rok se bude pohybovat mezi pěti až 5,5 procenty,“ odhaduje Petra Horáková Krištofová. Státní úroková dotace se podle vládního nařízení týká žadatelů mladších 36 let. Procentní bod státní dotace se však určuje z omezeného základu. U bytu se jedná o strop ve výši 800 tisíc korun a u rodinného domu pak 1,5 milionu korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.