« Zpět

Úroky z hypoték = nižší daně

| 24. února 2009 - 12:22 | Zprávy | Hypotéky

Strašák jménem daně je za dveřmi. Pokud máte hypotéku nebo stavební spoření, můžete si snížit daňový základ o jejich úroky. Splnit musíte řadu podmínek. Týkají se úlevy právě vás? Až o 300 tisíc korun si můžete snížit daňový základ - stačí doložit přehled úroků z úvěrů na bydlení.

Strašák jménem daně je za dveřmi. Pokud máte hypotéku nebo stavební spoření, můžete si snížit daňový základ o jejich úroky. Splnit musíte řadu podmínek. Týkají se úlevy právě vás?
Až o 300 tisíc korun si můžete snížit daňový základ - stačí doložit přehled úroků z úvěrů na bydlení.

V případě že patříte do skupiny lidí, kterým odchází každý měsíc z účtu tisíce korun na splácení hypotéky nebo úvěru ze stavebního spoření, určitě nezapomeňte uplatnit jejich daňové zvýhodnění. Můžete si totiž odečíst ze základu daně z příjmů úroky z úvěru až do výše tří set tisíc korun. Připravit se o takovou částku by byla jistě škoda. Jak velká bude zrovna vaše daňová úspora, závisí na výši úvěru, úrokové sazby a samozřejmě příjmu. Jak už to ale bývá, ani tahle - na první pohled lákavá - úleva od daňového základu se neobejde bez řady podmínek a výjimek.

Kdo může uplatnit odpočet

Daňové zvýhodnění mohou využít pouze fyzické osoby, které v loňském roce financovaly své bydlení za pomoci hypotečního úvěru či úvěru ze stavebního spoření. Kromě toho je ale rovněž možné uplatnit odpočet úroků z takových úvěrů, u nichž je zřejmé, že byly poskytnuty v souvislosti s výše uvedenými úvěry. Jedná se zejména o předhypoteční, doplňkový a překlenovací úvěr.
V případě že je zletilých účastníků smlouvy o úvěru na financování více, uplatní odpočet buď jedna osoba, nebo každá z nich, a to rovným dílem. Jen na bytové potřeby Jedna z nejdůležitějších podmínek, kterou musíte nutně dodržet, abyste mohli odpočet uplatňovat, je skutečnost, že úvěr musíte použít výhradně na financování takzvaných bytových potřeb.
Bytové potřeby přesně identifikuje zákon. Skupina je poměrně široká. Patří sem výstavba, koupě nebo oprava či úprava bytového domu, rodinného domu nebo bytu, koupě pozemku v souvislosti s pořízením bytu, domu či rodinného domu (za předpokladu, že bude stavba zahájena do 4 let od uzavření úvěrové smlouvy), splacení členského vkladu nebo podílu právnické osobě, změna či údržba stavby nebo udržovací práce na stavbě. Řadí se sem i vypořádání společného jmění manželů, spoluvlastníků či dědiců, úhrada za převod členských práv a povinností družstvu či splacení jiných půjček a úvěrů na bytové účely.
Z úvěru tak lze financovat rovněž stavební změny. Stavební zákon přitom zná tři pojmy pro slovo „změna“: nástavba, přístavba a stavební úpravy. Musíte tedy splnit požadavek, že úvěr byl použit jen na tyto účely, a ne třeba na jednotlivé bezpečnostní zajištění nebo jednotlivou přípojku. Z úvěru tak může člověk financovat stavební úpravu a proměnit tak třeba půdu na byt. Konzultace o konkrétním finančním záměru zpravidla probíhá před poskytnutím samotného úvěru u dané banky nebo stavební spořitelny.

Trvalé bydlení? Nejen trvalé bydliště

Velmi důležitá je rovněž podmínka, že nemovitost, na niž čerpáte úvěr, musíte v daném zdaňovacím období užívat k vlastnímu trvalému bydlení nebo musí sloužit k trvalému bydlení druhého z manželů, potomků, rodičů nebo prarodičů obou manželů.
Trvalé bydlení tedy znamená, že se musí byt či dům skutečně k trvalému bydlení užívat. Přitom zákon o daních z příjmů sám nestanovuje, jak tuto podmínku prokázat. Lze proto použít podle zákona o správě daní a poplatků jakýchkoli důkazních prostředků - obvykle se to prokazuje zápisem trvalého pobytu v občanském průkazu, pokud osoba v místě trvalého pobytu i bydlí. Lze použít ale také svědectví sousedů.
V případě výstavby, změny stavby nebo koupě rozestavěné stavby je možné odečet úroků provést až ve zdaňovacím období, kdy došlo k trvalému bydlení po splnění povinností stanovených stavebním zákonem pro užívání staveb. U staveb povolených před rokem 2007 až po nabytí právní moci kolaudačního rozhodnutí a u staveb zahájených po tomto datu na základě oznámení o užívání stavby, přičemž užívání nebylo rozhodnutím stavebního úřadu zakázáno. Být vlastníkem nemovitosti po celé zdaňovací období je třeba také v případě výstavby nebo koupě bytového domu, rodinného domu nebo bytu. V roce nabytí vlastnictví však stačí být vlastníkem jen ke konci zdaňovacího období.
Potřebné dokumenty Zejména pokud uplatňujete v daňovém přiznání tento odpočet od základu daně poprvé, pak si připravte kopii úvěrové smlouvy, kde musíte být uvedeni jako účastníci úvěru. Dále je nutné předložit originál dokladu o výši skutečně zaplacených úroků, jenž automaticky banka či stavební spořitelna posílá na konci ledna, nebo si o doklad musíte zažádat.
V případě že se vám při eventuální daňové kontrole nepodaří prokázat splnění podmínek pro odpočet (například se prokáže, že jste v bytě nebo domě trvale nebydleli), připravte se na dodatečné vyměření daně spolu s příslušnými sankcemi. Kolik si lze odečíst Celková částka úroků, o které se snižuje základ daně ze všech úvěrů poplatníků v téže domácnosti, nesmí překročit za zdaňovací období 300 000 Kč. Při placení úroků jen po část roku nesmí uplatňovaná částka překročit dvanáctinu této maximální sumy za každý měsíc placení úroků. Pokud by se bytová potřeba nebo její část používala i k podnikání nebo pronájmu, šlo by uplatnit odpočet úroků pouze v poměrné výši.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.