« Zpět

Úroky u hypoték jsou rekordně nízké

| 19. října 2011 - 9:46 | Zprávy | Hypotéky

PRAHA Hypotéky s pevnými úroky na tři a pět let ještě nikdy nebyly v Česku tak levné. Vyplývá to z údajů společnosti Fincentrum, která každý měsíc přes svůj Hypoindex mapuje tuzemský trh. „Pětileté a tříleté fixace, jakož i variabilní sazby, dosáhly nových historických minim. 

Hypotéky s pevnými úroky na tři a pět let ještě nikdy nebyly v Česku tak levné. Vyplývá to z údajů společnosti Fincentrum, která každý měsíc přes svůj Hypoindex mapuje tuzemský trh. „Pětileté a tříleté fixace, jakož i variabilní sazby, dosáhly nových historických minim. Celkový pokles průměrných úroků pak byl tažen především snížením sazeb u pětiletých fixací,“ říká Josef Rajdl, analytik společnosti Fincentrum.
Na trhu tak pokračuje přetahovaná bank o klienty. A ti na nízké sazby hodně slyší. V září stoupl počet uzavřených hypotečních úvěrů meziměsíčně zhruba o 300 na 6 219. V peněžním vyjádření jde o 10,3 miliardy korun.
Díky poklesu sazeb si nejvíce lidí zvolilo pevný úrok na pět let, protože byl dokonce levnější než tříletá fixace. V aktuálních podmínkách na trhu již není vyloučeno, aby se klient dostal s pětiletou fixací na sazbu 3,4 procenta.
Obvykle však banky k takto výhodné nabídce požadují uzavření životní pojistky a převedení běžného platebního styku do jejich peněžního domu.
Stále větší oblibu si získávají také takzvané variabilní hypotéky, jejichž sazby se odvíjejí od jednoměsíční úrokové sazby na mezibankovním trhu, k níž je připočtena pevně daná přirážka banky.
Jejich výhodou jsou nejnižší sazby, ale zároveň u nich chybí jistota. Jakmile by se trh rychle pohnul, klient může obratem příští měsíc zaplatit na splátce podstatně více.
Lídrem v jejich poskytování je UniCredit Bank. Ta uklidňuje, že přechod k pevné sazbě je možný kdykoli a změna je provedena nejpozději do 21 dnů od požádání.
„Přejít z variabilní sazby na fixní lze, kdykoli klient požádá. Změna smluvních podmínek stojí dva tisíce korun,“ říká mluvčí UniCredit Bank Tomáš Pavlík.
Přesto taková hypotéka vyžaduje pozornost klienta, který by měl alespoň minimálně sledovat pohyby úroků. „Variabilní sazby si berou nejčastěji lidé s povahou investora, kteří pravidelně sledují trh. Nebo ti, kteří chtějí v brzké době prodat svou nemovitost a úvěr tak splatit,“ popisuje hypoteční makléř Radek Slavík z firmy Callido Finance.
Kam se úroky dále vydají, není úplně jasné. Proti sobě totiž půjdou v případě zpomalení ekonomiky kvůli dluhové krizi v Evropě dva proudy. Na jedné straně opatrnost bank, která v průběhu let 2008 a 2009 vyšroubovala úrokové sazby na maxima, na druhou stranu může horší výkon ekonomiky, a tím i horší nálada kupujících snížit poptávku. A přinutit banky dál bojovat o zákazníky nízkými úroky.
Ty by mohla podpořit také Česká národní banka, která už avizovala, že naproti očekávání z první poloviny letoška nemusí jít základní úroková sazba v ekonomice jen nahoru. Jinak řečeno, dvoutýdenní reposazba, která je už od loňského května na hodnotě 0,75 %, může být dále snížena.
Část lidí spekuluje, že úroky už jsou velmi nízko a moc prostoru k dalšímu poklesu nemají.
„Hodně klientů se teď rekrutuje z řad lidí, kterým v příštím roce končí fixace úrokové sazby a nechávají si schválit úvěr za současných podmínek na trhu,“ dodává Slavík z firmy Callido.
Zlevňování zatím pokračuje. Začátkem října některé banky ještě snížily úrokové sazby, nedávno měnila svůj sazebník GE Money Bank a mBank. V září na trh s hypotékami vstoupila Fio banka, Equa Bank a nabídku o hypoteční úvěry rozšířila Modrá pyramida ze skupiny Komerční banky.
Hypoindex
Pozn.: Hypoindex je vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném měsíci nové hypotéky. Data poskytlo devět bank; Úroky ČNB jsou 2T reposazba
Pramen: Fincentrum, Hypoindex.cz; ČNB 01/2003 07/2005

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.