« Zpět

Úroky hypoték klesají, už jsou i pod 4 procenty

| 31. března 2010 - 10:26 | Zprávy | Hypotéky

Tuzemské finanční domy chtějí oživit zamrzlý trh hypoték a začínají je zlevňovat. V jarních kampaních už došlo ke snížení úroků zhruba v polovině tuzemských bank. Nejde přitom o žádné kosmetické změny. Zatímco začátkem roku minimální úroky v Česku běžně přesahovaly pět procent, nyní jsou v řadě bank o půl procenta levnější. V UniCredit Bank a v Oberbank jsou už i hypotéky s úrokem pod čtyři procenta.

Banky
Podle odborníků se hypotéky letos stávají opět prioritou bank Hypotéky teď významně zlevňuje Komerční banka a GE Money Bank

Jak rozhýbat trh Podle signálů z bank nepookřál trh ani v březnu. „Velmi mírné oživení poptávky klientů čekáme spíše v druhé polovině roku,“ potvrdil HN Radko Belada, šéf marketingu pro retailové bankovnictví Komerční banky.
Od dubna proto ve snaze rozhýbat trh přijdou další banky se slevami. V Komerční bance klesají úroky u všech fixací o 0,24 procentního bodu. Sazby u fixací na 3 až 5 let do 85 procent hodnoty zastavené nemovitosti začínají už na 4,65 procentech. „Nabídka platí při podání žádosti do konce dubna a zároveň uzavření smlouvy do konce června,“ upřesnila Monika Klucová, mluvčí Komerční banky.
Hypotéku si vybírejte on-line zde
Od dubna snižuje úroky na fixacích na tři a pět let na 4,69 procenta i GE Money Bank. Wüstenrot hypoteční banka zlevnila hypotéky až o půl procentního bodu. Nejlevnější hypotéka s fixací na jeden rok je už od 4,45 procenta.
S nejnižší sazbou na trhu přichází od dubna na novém typu hypotéky s pohyblivou sazbou UniCredit bank. Ta bude odvozena od jednoměsíční sazby mezibankovního trhu PRIBOR a bude navýšena o přirážku banky, která se po celou dobu splatnosti úvěru nezmění. V případě růstu sazeb budou moci klienti kdykoliv přejít na hypotéku s fixním úrokem.
Aktuální úroková sazba u nové hypotéky bude 3,93 procenta, a to až do odvolání. Pokud si klienti k hypotéce uzavřou navíc pojištění schopnosti splácet, dosáhnou na sazbu 3,78 procenta. Když tak učiní během prvních tří měsíců od uvedení na trh, získají dokonce zvýhodněnou sazbu 3,63 procenta. To platí pro hypotéky do 85 procent zástavní hodnoty nemovitosti. U úvěrů do 90 procent hodnoty nemovitosti budou sazby zhruba o jeden procentní bod vyšší. Stoprocentní hypotéky banka poskytovat nehodlá.
Banka sazbu změní, když se PRIBOR v daném měsíci odchýlí od předem stanovené hodnoty o více než jednu desetinu procentního bodu, uvedli včera zástupci UniCredit Bank. V tomto případě klientovi výši splátky přepočítá. Úvěr může klient kdykoliv předčasně splatit, sankční poplatek je jedno procento z nesplacené jistiny. Obdobnou hypotéku, ale navázanou na tříměsíční PRIBOR má v nabídce Oberbank. Aktuální úrok činí 3,73 procenta.
Ostatní banky se na tento typ hypoték zatím nechystají. „Češi preferují jistotu. Chtějí vědět, jak splátka hypotéky zatíží jejich rozpočet. Když vznikne větší poptávka, není problém, aby variabilní úrokové sazby zavedly další banky,“ řekl HN Jan Sadil, šéf Hypoteční banky.
Velcí konkurenti vyčkávají Zlevnění pro část klientů slibuje také nová hypotéka, kterou chystá Raiffeisenbank. Oproti klasické hypotéce bude vycházet z principu, že klient má v bance spořící účet a peníze na něm mu budou započítány proti zůstatku hypotéky. Banka mu bude započítávat úroky jen z částky, která převýší peníze na spořícím účtu . Obdobnou hypotéku má mBank.
Podle odborníků jsou tyto novinky důkazem, že banky chtějí hypotéky více rozjet. „Od počátku krize je banky zpřísňovaly a utlumovaly, teď se pro ně stávají prioritou,“ říká Libor Ostatek z poradenské společnosti Golem Finance. Vyšší zájem o hypotéky v březnu hlásí například Hypoteční banka, UniCredit Bank nebo mBank.
Některé banky ale i tak významnější dopad slev na oživení trhu nečekají. „Trh sledujeme, ale zatím žádné snížení úroků nepřipravujeme. Na trhu spíše vnímáme stagnaci. Klienti budou reagovat na kampaně, ale půjde spíš o přelévání poptávky,“ říká Kristýna Havligerová, mluvčí České spořitelny.

***
Úroky a poplatky Jak nyní banky zlevňují hypotéky Úroky pod 4 procenta od 1. dubna se dají získat na nové variabilní hypotéce UniCredit Bank. aktuálně je úrok 3,93 %, a to až do odvolání. když si klienti uzavřou navíc pojištění schopnosti splácet, získá sazbu 3,78 %. Do konce června dává banka zvýhodněnou sazbu 3,63 %.to platí pro hypotéky do 85 procent zástavní hodnoty nemovitosti. oberbank nabízí variabilní hypotéku s minimální sazbou 3,73 %. Zlevňují velcí i malí komerční banka od 1. dubna snižuje úroky o 0,24 procenta na všech fixacích u hypoték do 85% hodnoty zastavené nemovitosti. U fixací na 3 až 5 let je úrok od 4,65 procenta. Ge Money Bank od 1. dubna snižuje úroky na fixacích na 3 a 5 let na 4,69 %. Wüstenrot od 22. března do 14. května snížil úrok na 4,45% u jednoletých fixací do 70% zastavené hodnoty. Banka zlevnila i ostatní fixace. Už předtím šly úroky dolů v mBank, volksbank, lBBW. Některé další bonusy zpracování hypotéky s fixací na 3 a 5 let je do konce června zdarma v Ge Money Bank, Do 7. dubna je sjednání hypotéky do 85% zástavní hodnoty s pětiletou a delší fixací zdarma také v ČSoB. v raiffeisenbank pak ti, kteří do 2. dubna obdrží orientační propočet a následně podepíší smlouvu na fixace vyšší než jeden rok, získají 500 korun za každých půl milionu z výše úvěru, maximálně 5000 korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.