« Zpět

Úroky hypoték jsou rekordně nízké

| 21. listopadu 2011 - 11:48 | Zprávy | Hypotéky

Lidé, kteří mají dobré a stabilní příjmy a potřebují řešit své bydlení, by neměli s hypotékou váhat. 
Úroky hypoték jsou totiž mimořádně výhodné. Průměrné úrokové sazby se těsně přiblížily k historickému minimu z července roku 2005 a v některých fixacích jsou už dokonce rekordně nízké. 

Lidé, kteří mají dobré a stabilní příjmy a potřebují řešit své bydlení, by neměli s hypotékou váhat. Úroky hypoték jsou totiž mimořádně výhodné. Průměrné úrokové sazby se těsně přiblížily k historickému minimu z července roku 2005 a v některých fixacích jsou už dokonce rekordně nízké.
Vyplývá to z říjnového Fincentrum Hypoindexu. Lidé, kteří si sjednali v tomto měsíci nově hypotéku, ji získali v průměru za úrok 3,77 procenta ročně (historické minimum je 3,6 procenta).
Nejvíce žádané hypotéky s fixací pevné sazby na pět let dosáhly průměrného úroku rovněž 3,77 procenta, a to je už nejméně v historii.
Pokles sazeb je velmi znát na měsíční splátce. Například hypotéka 1 milión korun se splatností na dvacet let představuje měsíční zatížení zhruba šest tisíc korun. Splátka dvoumiliónové hypotéky činí 12 tisíc, třímiliónové zhruba 18 tisíc a čtyřmiliónové 24 tisíc korun měsíčně.
Druhé nejvíce žádané hypotéky jsou s tříletou fixací sazby. Jejich průměrný úrok klesl v říjnu na 3,91 procenta, tedy ještě více, než činil jejich zářijový rekord (4,08 %).
U hypoték s jednoletou fixací je ale vývoj opačný. Průměrný úrok v minulém měsíci o něco málo stoupl – na 4,47 procenta. Což je daleko vyšší hodnota, než je rekordní hodnota (2,97 procenta). I přes velmi příznivé úroky je třeba pečlivě vybírat banku. Rozdíly v nabídce jsou totiž nemalé a na správném výběru lze hodně ušetřit.
Uváděné sazby jsou buď minimální (tedy „od“), nebo garantované, tedy v jednotné výši pro všechny klienty.

Neukvapit se a pečlivě vybrat banku

U minimálních sazeb je nutno počítat s tím, že úrok nabídnutý klientovi může být od minimálního i diametrálně odlišný. Na druhou stranu to ale neznamená, že banka s úroky „od“ nemůže nabídnout lepší sazbu než banka s garantovaným úrokem.
V naší tabulce nabízejí garantované sazby čtyři banky, a to ČSOB, Hypoteční banka, mBank a Wüstenrot. Wüstenrot přitom nabízí jak minimální, tak garantované sazby.
Lépe se samozřejmě srovnávají garantované sazby navzájem. I zde jsou velké rozdíly. Například mBank má úrok u pětileté sazby 3,94 procenta, ale Wüstenrot 4,71 procenta. Při miliónové hypotéce se splatností 20 let činí rozdíl v měsíční splátce zhruba čtyři sta korun (6212 a 6607) korun.
Nejnižší garantované sazby – 3,29 % u fixace na pět let – nabízejí ČSOB a Hypoteční banka, která patří do téže bankovní skupiny ČSOB. Ale pozor, tyto sazby získá jen ten, kdo má účet v ČSOB a uzavře v této bance dvě pojištění, z toho jedno je pojištění úvěru.
Námi v tabulce uvedený úrok váže na další podmínky také Česká spořitelna a UniCredit Bank. V tomto případě jde o minimální sazbu.
Průhlednější nabídku má například mBank a Wüstenrot. Ty uvádějí ve svém úrokovém lístku na internetu sazbu bez pojištění s poznámkou, o kolik se sazba sníží při sjednání pojištění.
A jaký je zájem o hypotéky? V říjnu sice poklesl, ale jen o něco málo, zhruba na úroveň srpna. V minulém měsíci bylo poskytnuto 5821 hypoték v objemu 9,82 miliardy korun.

Průměrná výše hypotéky je 1,7 miliónu

Průměrná výše hypotéky činí asi 1,7 miliónu korun.
Nejvíce hypoték si lidé v říjnu brali na koupi bytu či domu – 62 procent úvěrů z celkového počtu. Úvěry na výstavbu tvoří 30 procent hypoték.
Průměrná měsíční splátka miliónové hypotéky na dvacet let bez rozlišení délky fixace činila u úvěrů nově poskytnutých v říjnu 5938 korun. Klesla tedy již pod šestitisícovou hranici.

***
Nová hypotéka 1 milión korun se splatností na dvacet let má splátku zhruba šest tisíc korun měsíčně.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.