« Zpět

Úrokové sazby

| 4. února 2009 - 12:38 | Zprávy | Hypotéky

Kdo si koncem loňského roku chtěl vzít hypotéku a neudělal to, nejspíš zaváhal. Úrokové sazby od srpna klesaly, v prosinci však přišel zvrat - průměrná sazba měřená ukazatelem Fincentrum Hypoindex vzrostla o šest setin procenta.

Budou klesat, ale nijak výrazně

Růst by však neměl pokračovat, po snížení základní sazby centrální banky odborníci očekávají pokles, případně stagnaci. „I když Česká národní banka razantně snížila základní sazbu ze 3,75 procenta až na 2,25 procenta, banky takovýmto tempem rozhodně nesnižovaly. Nechtěly přijít o zisk. Jenomže zájem o hypotéky klesá, banky potřebují klienty, a tak už mnohde úroky mírně poklesly,“ popisuje Miriam Hanáková, finanční poradkyně ze společnosti Benefita.

Kde jdou ceny dolů a kde nahoru

Jako první snížila úrokové sazby hypotečních úvěrů Komerční banka o 0,4 procentního bodu. Současná úroková sazba je tak 5,19 procenta ročně a platí pro fixace 2 až 10 let a 15 let. Zlevnily i Raiffeisenbank a UniCredit Bank. Také mBank zlevňovala, ale jen u úvěrů, kdy máte na financování nemovitosti dost vlastních peněz a půjčujete si třeba jen 50 procent z hodnoty zastavované nemovitosti. U hypoték, kde požadujete nad 80 procent této hodnoty, banka naopak zdražovala. Nejvíce šla s cenou nahoru Volksbank, u jednoleté fixace zdražila oproti listopadovým sazbám o 2,3 procentního bodu.
Další banky zvýšily úroky pouze u rizikovějších úvěrů. Hypoteční banka a ČSOB zdražily stoprocentní hypotéky, hypotéky bez dokládání příjmů, americké hypotéky a předhypoteční úvěry, vše v desetinách procenta. Wüstenrot hypoteční banka zvýšila sazbu u hypoték nad 85 procent ceny nemovitosti.

A co bude dál?

Experti se většinou shodují, že úrokové sazby budou mírně klesat. Nejsou však zcela zajedno v tom, kdy přesně pokles přijde, může to být v první či druhé polovině letošního roku, nebo také až příští rok. „Hypotéky zřejmě budou levnější, ale budeme si na to muset počkat. Během letoška asi nepříznivé podmínky na trhu vytrvají. Zlepšení by mohlo přijít v roce 2010 spolu se snížením napětí na světových finančních trzích,“ myslí si Tomáš Vlk, analytik ze společnosti Patria Finance.
Ne ve všech bankách jsou však takto optimističtí. „V následujícím roce až dvou letech se nedá čekat rapidní oživení hypotečního trhu ani výrazné zlevňování hypoték. Je to hlavně zhoršenými ekonomickými podmínkami v Evropě. Na návrat k nízkým hodnotám z minulého a předminulého roku si budeme muset ještě počkat,“ myslí si Pavla Renčínová z mBank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.