« Zpět

Třicátníci už byty mají, ti mladší hledají pronájmy

| 10. června 2009 - 12:11 | Zprávy | Hypotéky

Na realitním serveru se za poslední tři měsíce sešlo přes sto nabídek bytů v Praze 4 za ceny do dvou a půl milionu korun. Ještě před rokem by se mnohé inzeráty nestačily na monitoru ani pořádně ohřát a už by po nich nějaký lačný kupec hmátl. Teď hledají zákazníky marně. Nezabírají ani pobídky Snížení ceny!

Na realitním serveru se za poslední tři měsíce sešlo přes sto nabídek bytů v Praze 4 za ceny do dvou a půl milionu korun. Ještě před rokem by se mnohé inzeráty nestačily na monitoru ani pořádně ohřát a už by po nich nějaký lačný kupec hmátl.
Teď hledají zákazníky marně. Nezabírají ani pobídky Snížení ceny! „Není to tím, že by kupci nebyli, ale vybírají si. Šanci mají kvalitní nemovitosti a developerské projekty, kdežto dřív bylo s trochou nadsázky jedno, že mají výhled do zdi,“ vysvětluje Lukáš Havrlant, jehož společnost Pricetown provozuje od roku 2007 webové tržiště bezrealitky.cz.
Přitom stačí jeden trik a vlastníkovi bude jeho byt vydělávat: z kolonky prodej ho prostě přesune do kategorie pronájem. „Například v Praze od ledna vzrostla poptávka po pronájmech přibližně o 5 procent,“ rekapituluje stávající trendy Havrlant.
Právě Praha 4 a 5 patří k lokalitám, o něž nájemníci stojí nejvíc. „Zvlášť když seženou byt s balkonem a dobrou dostupností do centra města,“ připomíná Havrlant.
Podle makléřů z firmy Green & Beck nahrávají pronájmům váhající a podezíraví bankéři. „Trh s hypotékami se sice od března opět oživil, ale kvůli přísnějším pravidlům dosáhne na úvěr méně žadatelů než dřív. A tak mnozí raději sáhnou po pronájmu,“ myslí si makléř Jiří Paták.
Třicátníci byty mají, ti mladší hledají pronájmy
Jenže takové vysvětlení se příliš nezdá Bohdanu Suchánkovi z Hypoteční banky. „Lidé, kteří pracují a neusilují o stoprocentní hypotéku, na ni stále dosáhnou, jen s vyššími úrokovými sazbami,“ tvrdí Suchánek a nabízí jiný výklad: „Zájem o koupi bytů poklesl, protože se nasytil trh. Silné ročníky ze sedmdesátých let už vlastní bydlení sehnaly.“ Právě mladé páry se totiž nejčastěji ochomýtají kolem vývěsek realitek a projíždějí nabídky na webu. A od loňského podzimu pátrají hlavně po pronájmech.
Ideální podnájem: malý a levný „Nájemní bydlení shánějí v Praze především studenti, mladé rodiny nebo lidi na začátku kariéry či s nízkými příjmy,“ popisuje typického pražského nájemníka Jiří Fajkus z realitní kanceláře Real Spektrum. Není proto divu, že podle průzkumu serveru bezrealitky.cz i z praxe realitních kanceláří při nájmu platí pravidlo - čím menší, tím lepší.
„Nejatraktivnější jsou startovací byty do 50 metrů čtverečních,“ podotýká ze zkušenosti ředitel realitní kanceláře AAAbyty.cz Aleš Budín
Ani velké, například čtyřpokojové byty ale nemusí zůstat prázdné. Jen se jejich majitelé musí připravit na poněkud neposedné nájemníky. Obzvlášť mezi studenty, mladými lidmi a zahraničními dělníky je populární spolubydlení, kdy se do bytu sestěhuje šest i osm obyvatel.
A ředitel realitního tržiště bezrealitky. cz Jakub Havrlant ještě připomíná, že na rozdíl od prodeje seženou zájemci i v centru Prahy relativně levný pronájem. „Regulace nájmů a jen pomalá deregulace pokřivila trh natolik, že je možné i v nejdražších lokalitách najít cenově velmi dostupné bydlení,“ dodává Havrlant.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.