« Zpět

Tisícům rodin stoupnou letos hypoteční splátky

| 23. března 2009 - 13:20 | Zprávy | Hypotéky

Pro řadu domácností bude letos hypotéka větší finanční přítěží než dosud. Asi sedmdesáti tisícům klientů českých bank se totiž zvýší splátka jejich úvěru. O koho jde? O lidi, kteří si svou hypotéku brali s různou dobou fixace úrokové sazby v letech 2004 až 2007. Termín změny úrokové sazby připadá právě na letošní rok.

Pro řadu domácností bude letos hypotéka větší finanční přítěží než dosud. Asi sedmdesáti tisícům klientů českých bank se totiž zvýší splátka jejich úvěru.
O koho jde? O lidi, kteří si svou hypotéku brali s různou dobou fixace úrokové sazby v letech 2004 až 2007. Termín změny úrokové sazby připadá právě na letošní rok. Sbíhají se totiž úvěry, které tvoří asi dvacet procent celého hypotečního trhu. „Je to silná skupina pětiletých fixací z roku 2004, velká skupina tříletých fixací z roku 2006 a dvě menší skupiny, otočky ročních fixací z let 2007 až 2008,“ řekl LN Milan Roček ze společnosti Hyposervis, která se zabývá zprostředkováním hypotečních úvěrů. Zvýšení sazby může být o dva až tři procentní body, tím měsíční splátka naroste až o několik tisíc korun.
Banky navíc nabízejí svým stávajícím klientům horší úrokové sazby než novým. Podle Ročka takto postupuje asi polovina českých bank. Možné řešení? Refinancovat hypotéku u jiné banky, pokud nabídne lepší podmínky. I to ale může být problém: řada lidí má hypotéku na sto procent ceny nemovitosti. Pro ně je variantou jen změna parametrů hypotéky, například prodloužení doby splatnosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.