« Zpět

TÉMA PRO DVA – Jaké faktory ovlivní vývoj na trhu hypoték v letošním roce?

| 24. února 2012 - 13:29 | Zprávy | Hypotéky

 Loni prodej hypoték lámal rekordy. A co letos? 
Na otázku Jaké faktory ovlivní vývoj na trhu hypoték v letošním roce?  odpovídají doc. František Pavelka z Bankovního institutu vysoké školy a Pavel Borský, obchodní vedoucí pro OVB Allfinanz.
 

 
Loni prodej hypoték lámal rekordy. A co letos? 
Na otázku Jaké faktory ovlivní vývoj na trhu hypoték v letošním roce?  odpovídají doc. František Pavelka z Bankovního institutu vysoké školy a Pavel Borský, obchodní vedoucí pro OVB Allfinanz.
Na letošní rok lze hledět s mírným optimismem
František Pavelka
Po tříletém propadu začal český hypoteční trh v roce 2011 nabírat dech. Dokonce měl ambice stát se, díky 40% meziročního růstu,  „skokanem“ desetiletí. Vyšší tempo růstu hypoték za posledních 10 let bylo jen v roce 2003.
Na tento vývoj pozitivně působilo několik faktorů. Jednak pocit, že česká ekonomika je na cestě ven z finanční i ekonomické krize, dále relativně nízká úroveň úrokových sazeb z hypotečních úvěrů a stabilní ceny nemovitostí. V některých případech i jejich pokles. K tomu se přidružilo i avizované zvýšení daně z přidané hodnoty na 14 % počínaje 1. lednem 2012.
Jaké jsou ve srovnání s tím vyhlídky pro rok 2012?
Zdá se, že ze všech čtyř výše uvedených faktorů bude pro tento rok platit v podstatě jen jeden: relativní stabilita cen nemovitostí. A to za předpokladu, že nedojde ke zhroucení eurozóny a investoři se neobrátí zpět k nemovitostem, jakožto jedinému spolehlivému investičnímu instrumentu.
Ke stabilitě cen nemovitostí se může ještě přidružit jako nepravý stimulátor vládou avizovaná možnost dalšího navýšení DPH.
Svým způsobem může pozitivně zapůsobit i očekávaný růst úrokových sazeb z hypoték.  Ale spíše ve směru urychlení podávání počtu žádostí  než ve smyslu zvýšení počtu žádostí o úvěr. Dá se také očekávat zvýšený zájem o restrukturalizaci hypotečních úvěrů a o přeúvěrování již existujících úvěrů.
Vzhledem  ke stále citelnějším dopadům vládních škrtů ve veřejných financích nelze vyloučit ani nárůst nesplácených úvěrů.
Takže suma sumárum, pro letošní rok sice vzrůstá pocit nejistoty, ale nedá se očekávat, zatím, nějaký velký propad. Vzhledem k tomu, že u většiny českých bank se hypoteční úvěry objevují na jejich webových stránkách jako hlavní tahák, můžeme se spolu s nimi dívat na hypoteční rok 2012 s mírným optimismem.

Největším lákadlem by mohl být pokles cen nemovitostí
Pavel Borský
Situace na trhu hypoték se letos nijak zásadně v porovnání s rokem 2011 měnit nebude. Klíčovým faktorem bude i nadále rozdílnost představ kupujících a prodávajících o "rozumné" ceně za nemovitost, což je podle mého názoru hlavní důvod brzdící celý hypoteční trh. A právě (ne)ochota prodávajících jít s cenou dolů (hlavně na straně realitek a developerů) bude rozhodovat o rozhýbání obchodů. Proto poroste podíl refinancovaných úvěrů, kde není nutná dohoda minimálně dvou stran o ceně nemovitosti.
Rekordně nízké úrokové sazby ještě nějaký čas vydrží (vzhledem ke stagnaci HDP i nízké inflaci), ale na straně poptávky další pozitiva nevidím. Naopak, rostoucí nezaměstnanost spojená s nárůstem počtu nesplácených úvěrů způsobí navýšení nabídky nemovitostí, které je třeba rychle prodat bez ohledu na cenu. Také končící deregulace nájmů přestane nutit lidi jít bydlet do vlastního, s výjimkou několika málo regionů s nízkými cenami nemovitostí.  A v neposlední řadě je otázkou situace samotných bank a jejich přístup k poskytování nových úvěrů s ohledem na požadavky kapitálové přiměřenosti.
A jeden příklad, jak pohlížet na koupi nemovitosti jako na investici, nemám teď na mysli spekulaci na růst ceny, ale na pravidelný výnos z nájemného.
V Praze lze pořídit panelákový byt 2+kk s rozlohou 45 m2 v OV za 1,6 - 1,8 mil. Kč a pronajmout za 7 až10 tisíc Kč měsíčně. Investice se tedy vrátí za cca 17 let. V Teplicích lze podobný byt pořídit za cca 500.000 Kč a pronajmout za 5 až 8 tisíc Kč. Návratnost investice je tedy pouze cca 7 let, tedy ani ne polovina! (Ceny jsou nabídkové z nejmenovaného realitního serveru z 10.2.2012.) To mi připadá jako velmi zajímavá investice, která ještě čeká na objevení. Ale i zde platí, že je třeba pečlivě zvážit možná rizika, např. využitím služeb nezávislého poradce, a pak teprve jednat. Realitní makléři asi  tuto investici klientovi rozmlouvat nebudou.

Nenechte si ujít předchozí díl seriálu Téma pro dva - Životní pojistky pro ženy budou dražší

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.