« Zpět

Stát přispěje až 700 korun měsíčně

| 4. února 2009 - 12:38 | Zprávy | Hypotéky

Kdo při podepisování hypoteční smlouvy zažádal o státní podporu, splnil podmínky a teď mu končí doba fixace, může se radovat. Počínaje únorem na splátkách ušetří díky státní podpoře několik set korun měsíčně. Průměrný úrok za loňský rok překročil pět procent, takže LIDEM DO 36 LET vznikl nárok na dotaci od státu.

Průměrný úrok za loňský rok překročil pět procent, takže LIDEM DO 36 LET vznikl nárok na dotaci od státu.

Kdo při podepisování hypoteční smlouvy zažádal o státní podporu, splnil podmínky a teď mu končí doba fixace, může se radovat. Počínaje únorem na splátkách ušetří díky státní podpoře několik set korun měsíčně.

„Například u dvacetiletého úvěru na byt je dnes průměrná úroková sazba 5,5 procenta. Měsíční splátka vychází na 5 500 korun, příspěvek od státu ji sníží o 400 korun. U rodinného domu s úvěrem na 1,5 milionu bude ze splátky 10 tisíc korun úspora 700 korun,“ říká Hynek Jordán, mluvčí ministerstva pro místní rozvoj.
Jakmile vám stát podporu jednou přiznal, už se o ni nemusíte starat. Až se s bankou dohodnete na nové fixaci, peníze od státu vám začnou automaticky chodit na účet.
Nárok na dotaci mají i ti, kdo nově požádají o úvěr. Musí však v bance odevzdat vyplněnou žádost a několik dokumentů. O dotaci nelze žádat zpětně, takže kdo už úvěr čerpá nebo vyčerpal, nemá šanci podporu získat.

Kdo může dotaci získat

Žadatel nesmí letos dosáhnout věku 36 let, v případě manželů ani jeden z nich. Nesmí vlastnit nebo spoluvlastnit jinou nemovitost pro bydlení. Byt či rodinný dům, na který se žádá o podporu, musí být alespoň dva roky starý, žadatel v něm musí trvale bydlet a nesmí mít spoluvlastníka.
O podporu se žádá v bance hned při uzavírání smlouvy o hypotéce. Žádosti nevyřizují všechny banky, ale jen ty, které mají smlouvu s ministerstvem pro místní rozvoj (viz seznam v rámečku).
Na žádost mají banky vlastní formulář, třeba u Raiffeisenbank si ho můžete stáhnout i z webových stránek. K žádosti, která obsahuje údaje o žadateli a kupované nemovitosti, se přikládá čestné prohlášení o tom, že nevlastníte jinou nemovitost a případně že rodinný dům obsahuje pouze jeden byt. Dále se dokládá list vlastnictví, kupní smlouva a doklad prokazující stáří nemovitosti.
O podporu lze požádat nejdříve v den podpisu hypoteční smlouvy, nejpozději v den, kdy se úvěr začíná čerpat.

Kolik peněz je možné získat

Dotaci žadatel získá k úvěru na byt do 800 tisíc korun, na rodinný dům do 1,5 milionu korun. Hypotéka může být i vyšší, ale na její část překračující uvedené limity se dotace nevztahuje.
Od letošního února do konce ledna příštího roku stát dotuje úroky jedním procentním bodem. Úspěšný žadatel bude stejnou podporu dostávat po celou dobu fixace, pro kterou se letos rozhodne, maximálně však pět let. Odborníci proto mladým lidem s nárokem na podporu radí zvolit pětiletou fixaci. Během splácení hypotéky může lidem nárok vzniknout opakovaně, dokud nevyčerpají podporu celkově po dobu deseti let.
Zda bude stát dotaci poskytovat, nebo ne, se řídí podle průměrné roční úrokové sazby v předchozím roce. Když jsou úroky nižší než pět procent, dotace je nulová. Když jsou úroky hypoték vyšší, budete de facto platit o procento až čtyři méně, než máte ve smlouvě s bankou.
Jak se podpora čerpá Jakmile je žádost schválená, nemusíte se už o nic starat. Když jsou doklady v pořádku, podle Pavly Hávové z Hypoteční banky do měsíce banka dostane od státu první peníze a může je klientovi začít vyplácet. „Banky mají instalovaný software propojený s ministerstvem, který umožňuje kontrolovat, zda klient každý měsíc odvádí splátku hypotéky a poté automaticky připíše klientovi na účet státní příspěvek,“ vysvětluje Hynek Jordán.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.