« Zpět

Stát odlehčí splátky hypoték

| 19. ledna 2009 - 12:24 | Zprávy | Hypotéky

Mladí lidé, kteří potřebují rychle bydlet, by měli zpozornět. Pokud stále počítají, zda je pro ně výhodnější podnájem, či vlastní bydlení, mohou si do vzorce vložit novou konstantu – státní dotaci hypoték ve výši jednoho procenta. Vláda pomůže mladým lidem splácet půjčky na bydlení. Odborníci však velký efekt nečekají.

Vláda pomůže mladým lidem splácet půjčky na bydlení. Odborníci však velký efekt nečekají

Mladí lidé, kteří potřebují rychle bydlet, by měli zpozornět. Pokud stále počítají, zda je pro ně výhodnější podnájem, či vlastní bydlení, mohou si do vzorce vložit novou konstantu – státní dotaci hypoték ve výši jednoho procenta.

Právě o tuto úlevu při splácení dluhu mohou žádat stát prostřednictvím banky, a to od února až do konce ledna příštího roku.
Průměrná úroková sazba hypoték totiž v minulém roce stoupla nad pět procent, což automaticky otevírá státní kasu všem do 36 let, kteří nově zažádají o úvěr či jim banka navyšuje splátky na staré půjčky.
Ačkoliv je výše dotace omezena, lidé na ní mohou měsíčně ušetřit stovky korun. Pokud si například při průměrné úrokové sazbě 5,6 procenta pořídí třicetiletou hypotéku na byt, sníží se jim splátka až o pětistovku, pokud si budou půjčovat na rodinný dům, mohou ušetřit až 900 korun měsíčně.

Dotace pomohou, ale jen málo „Je to sice příjemná úleva, ale stále malá na to, abychom si kvůli tomu hypotéku pořídili,“ říká maminka dvou dětí Nela Brabcová, která o novém bydlení uvažuje. „Musíme ještě zvážit, zda pro nás není výhodnější úvěr ze stavebního spoření,“ dodává. Banky pomoc státu obecně vítají, ale protože musí žadatelé o dotaci splnit ještě další podmínky, například pořídit si jen starší nemovitost, ani ony samy velkou váhu této úlevě nepřičítají. „Každé opatření, které pomůže lidem získat nové bydlení, vítáme. Tato podpora se však netýká zdaleka všech klientů, proto dopad na hypoteční trh nebude zásadní,“ říká mluvčí Hypoteční banky Pavla Hávová.
Aby se zájem o půjčky skutečně rozhýbal, bylo by podle ní potřeba podpořit všechny žadatele o hypotéku. „Současné nastavení je spíše pozůstatkem dřívějšího širšího způsobu podpory a do značné míry postrádá logické zdůvodnění,“ dodala.
Podobně hovoří také Česká spořitelna, Raiffeisenbank a mBank. „Určitě to bude mít pozitivní vliv. Zájem o hypotéky by mohl vzrůst v řádu několika procent, tedy ne tak významně,“ odhaduje manažer hypoték GE Money Bank Michal Tuček.
I podle dalších expertů z realitního trhu tato dotace na příliv nových zájemců mít klíčový význam nebude. „Podpora to je, ale trh by potřeboval více pozitivních impulzů. Hlavně to, aby banky začaly uvolňovat peníze a následovaly kroky ČNB se snižováním úroků,“ říká obchodní ředitel M&M reality holding Miroslav Jonáš.
Podle něho by mladým lidem pomohlo nejvíce to, kdyby banky obnovily stoprocentní hypotéky. „Lidé nyní musí většinou doplácet ze svého zhruba pětinu ceny nemovitosti. Takže kdo si kupuje byt za dva miliony korun, musí doplatit 400 tisíc, a to má málokdo,“ vysvětluje. Menší přísnost bank při poskytování hypoték by uvítal i majitel české a slovenské sítě realitního franšízového řetězce RE/MAX David Krajný a podleMilana Ročka z poradenské společnosti Hyposervis by zájem o půjčky zvedla větší daňová úleva hypoték.
Podle šéfa mBank Jiřího Báči však v následujícím roku či dvou žádné velké oživení trhu očekávat nelze.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.