« Zpět

Stát chce rozšířit dotace hypoték

| 2. června 2009 - 12:03 | Zprávy | Hypotéky

Ministerstvo navrhuje, aby i občané starší 36 let měli nárok na státní podporu půjček na bydlení. Lidé, kteří čerpali hypoteční úvěr v posledních čtyřech letech a v současné době jim není více než 40 let, se možná dočkají možnosti zažádat si o státní úrokovou dotaci.

Ministerstvo navrhuje, aby i občané starší 36 let měli nárok na státní podporu půjček na bydlení
Lidé, kteří čerpali hypoteční úvěr v posledních čtyřech letech a v současné době jim není více než 40 let, se možná dočkají možnosti zažádat si o státní úrokovou dotaci. S touto variantou počítá návrh ministerstva pro místní rozvoj (MMR), kterým by se změnily podmínky pro vyplácení tohoto příspěvku.
O státní úrokovou dotaci k hypotečnímu úvěru může nyní žádat jen ten, komu je méně než 36 let a pořídil si na úvěr nemovitost starou alespoň dva roky. Takový člověk v současné době může získat od státu dotaci ve výši jednoho procentního bodu (ovšem z omezeného základu, a ne z celé částky hypotečního úvěru). To by se ale mohlo v dohledné době změnit a úroková dotace by se zpřístupnila i dalším lidem. Podmínka 36 let zůstane, ale pouze pro uzavření hypoteční smlouvy, a nikoliv žádosti o samotnou podporu.
V praxi by to znamenalo, že o státní úrokovou dotaci by si mohli nově zažádat i lidé, kteří jsou nyní starší 36 let. Musejí ale splnit podmínku, že hypotéku čerpali po 1. lednu 2005 a v okamžiku podpisu smlouvy jim ještě nebylo 36 let. V letošním roce tak mohou získat úrokovou dotaci na hypotéky i klienti, kterým je okolo čtyřiceti.
Celý problém u těchto klientů spočívá v tom, že řada z nich si o státní úrokovou dotaci před lety nepožádala. Důvodem byla tehdy nulová státní úroková dotace. „Požádat o státní úrokový příspěvek je nutné okamžitě po uzavření smlouvy o hypotečním úvěru. V opačném případě se klient vyřadí z možnosti čerpat dotaci v dalších letech, kdy už nebude nula procent. V tomto ohledu je navrhovaná změna, kdy klient má až deset let čas na podání žádosti o dotaci, dobrým počinem,“ uvedl Milan Roček, výkonný ředitel společnosti Hyposervis. Změny by mohly začít platit už letos Záměrem ministerstva pro místní rozvoj je prosadit navrhovanou změnu ještě letos. „Tento návrh by mohl být schválen ještě za činnosti současné vlády, tedy v letním období tohoto roku. Na druhou stranu neschválení této novely nebude mít žádné katastrofální důsledky. Jde maximálně o stovky případů, kterých by se nová legislativa týkala,“ uvedl Pavel Rakouš, ředitel odboru bytové politiky MMR.
„Původní plán počítal návrh prosadit do konce června, účinnost by pak byla od 1. října letošního roku. Kvůli výměně vlády je ale možné, že se nařízení nepodaří do konce tohoto měsíce schválit, a tak je reálné v případě účinnosti uvažovat spíše až o počátku příštího roku,“ dodal Rakouš. Úspora: několik set měsíčně Podle platné legislativy se výše státní úrokové dotace u hypoték odvíjí od průměrné výše úroků těchto úvěrů v předchozím roce. Pokud tato hodnota spadne pod pět procent, pak dotace v následujícím roce činí nula procent. A to se právě dělo v letech 2005 až 2008. Teprve od letošního února se dotace zase zvýšila na jeden procentní bod. Lidé ale musejí pamatovat, že od státu nedostanou celé jedno procento (ve většině případů), tedy že se jim úroková sazba u hypotéky efektivně nesníží o jeden procentní bod. Podpora je nižší. V případě bytu je maximální částka, ze které se procentní bod určuje, 800 tisíc korun. U rodinného domu s jednou bytovou jednotkou je limit 1,5 milionu korun. Část hypotečního úvěru, která překračuje tyto limity, už stát nedotuje.
Výpočet samotné výše podpory, kterou klient každý měsíc dostane na svůj účet, je ale poměrně složitý (formou anuitního splácení). Výsledkem je, že onen jeden procentní bod znamená měsíčně jen několik set korun.
Na příspěvek by mohli mít nárok i starší Ministerstvo pro místní rozvoj navrhuje, aby se věkový limit pro dotovanou hypotéku nevztahoval k datu podání žádosti o tuto podporu, ale k datu uzavření hypoteční smlouvy. Tím by mohli na dotaci dosáhnout i lidé, kteří v současnosti nemají nárok, pokud už mají hypotéku z doby, kdy jim bylo méně než 36 let. V posledních letech totiž stát kvůli nízkým úrokovým sazbám tuto podporu nevyplácel, a lidé o ni tak ani neměli důvod žádat. Nyní již dotace na hypotéky činí jeden procentní bod* (od 1. února 2009) a počítá se z maximálně 800tisícové hypotéky u bytů a 1,5 milionu u rodinných domů a vyplácí se maximálně 10 let. * Výše dotace je dána výpočtem anuitních splátek s omezeným základem i dobou splácení. Efektivně tedy nedosáhne procentního bodu z úvěru.
Majitel bytu Pavel (věk 37 let) M
* Čerpal hypoteční úvěr na byt (starší dvou let) ve výši 2 miliony korun
* Smlouvu o hypotečním úvěru uzavřel v dubnu 2007 (bylo mu 35 let)
* Úroková sazba je 5,5 %, splatnost hypotečního úvěru je 20 let
* Měsíční splátka bez státního úrokového příspěvku je 13 758 korun
* Kdyby návrh prošel, mohl by měsíčně dostat od státu 391 korun
Majitel rodinného domku Ota (věk 37 let) *
Čerpal hypoteční úvěr na rodinný dům (starší dva roky) ve výši 3 milionů korun
* Smlouvu o hypotečním úvěru uzavřel v dubnu 2007 (bylo mu 35 let)
* Úroková sazba je 5,5 %, splatnost hypotečního úvěru je 20 let
* Měsíční splátka bez státního úrokového příspěvku je 20 637 korun
* Kdyby návrh prošel, mohl by měsíčně dostat od státu 733 korun*

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.