« Zpět

Sazby hypoték v březnu klesly

| 23. dubna 2009 - 11:43 | Zprávy | Hypotéky

Lidé si v březnu vzali více hypoték. Nové hypoteční úvěry v letošním roce klesnou o desetinu na sto miliard korun. Průměrné úrokové sazby hypoték, které se dlouhou dobu držely kolem 5,75 procenta, v březnu klesly na 5,5 procenta. Současně v březnu vzrostl počet hypotečních úvěrů, což je po propadech v minulých měsících signálem návratu k normálu.

Lidé si v březnu vzali více hypoték * Nové hypoteční úvěry v letošním roce klesnou o desetinu na sto miliard korun

Průměrné úrokové sazby hypoték, které se dlouhou dobu držely kolem 5,75 procenta, v březnu klesly na 5,5 procenta. Současně v březnu vzrostl počet hypotečních úvěrů, což je po propadech v minulých měsících signálem návratu k normálu.
Zatímco v meziročním srovnání byl letošní leden o 44 procent a únor o 35 procent slabší, v březnu byl objem hypoték nižší než před rokem jen o tři procenta. Počet nových úvěrů byl letos v březnu dokonce o 5,6 procenta vyšší než loni.

Sazby mohou ještě klesat

Pokles sazeb byl druhým největším v historii sledování vývoje hypoték podle ukazatele Fincentrum Hypoindex, který od roku 2003 zahrnuje prodeje celkem devíti tuzemských bank. K většímu poklesu došlo jen v červnu 2005, kdy sazby klesly až na historické minimum 3,6 procenta.
Díky březnovému snížení sazeb ušetří například klient s milionovou hypotékou na měsíční splátce 142 korun. Za dvacet let splácení tak nezaplatí 1,685 milionu, ale 1,651 milionu korun, ušetří 34 tisíc korun.
"Výrazný prostor pro další pokles sazeb je dále otevřený, obzvláště uvědomíme-li si, že v současnosti banky úvěrují prakticky jen prověřené klienty či úvěry zajišťují v hodnotě výrazně převyšující hodnotu úvěru," uvedl analytik Fincentra Josef Rajdl.
Milan Roček, šéf makléřské společnosti Hyposervis, další snižování sazeb nepředpokládá.
"Současný pokles úroků není plošný, ale je důsledkem jarních akcí bank, snížení sazeb je tedy časově omezené do konce dubna či května," uvedl Roček.

Banky se předhánějí

Jarní slevy vyprovokovalo snížení základní úrokové sazby České národní banky na 1,75 procenta. První zareagovala Komerční banka. Pro delší než roční fixace nabídla úrokové sazby od 4,99 procenta. Nabídka je časově omezena, klient musí podat žádost do konce dubna a uzavřít smlouvu do konce května.
Hypoteční banka od poloviny dubna do poloviny května nabízí hypotéky se sazbou od 5,09 procenta pro úvěry vyšší než tři miliony korun. Nabídka se vztahuje na hypoteční úvěry do 85 procent zástavní hodnoty nemovitosti s tříletou a delší fixací. Sazba se snižuje o desetinu procentního bodu za každý započatý milion korun.

Další snížení úrokových sazeb u svých hypoték včera oznámila také GE Money Bank. Klienti, kteří hypoteční úvěr splácejí z běžného účtu typu Genius Active a Genius Gold, získají ročně slevu půl procentního bodu ze standardní sazby. Dříve tato sleva činila 0,25 procentního bodu.
Trvalou stoprocentní slevu na poplatku za zpracování nabízí na českém trhu mBank, Raiffeisenbank i Česká spořitelna. Paušální poplatek ve výši 2900 korun účtuje klientům Komerční banka. Navíc řada bank neúčtuje klientům poplatek za vyřízení hypotéky, pokud se rozhodnou novým úvěrem refinancovat svoji stávající hypotéku.

Slevy nesou ovoce

Snížení sazeb a odpouštění poplatků se bankám vyplácí.
"Objemy hypoték v březnu vzrostly oproti únoru o 79 procent a oproti lednu dokonce o 115 procent," uvedl Petr Zámečník, šéfredaktor serveru Hypoindex.cz.
Přesto celé první čtvrtletí zůstává pod skutečností minulých let. Banky poskytly deset tisíc nových hypotečních úvěrů, což je o 31 procent méně než v prvních čtvrtletích loňského roku. Objem nových úvěrů dosáhl 17,7 miliardy korun, o 33 procent méně než loni.
"Pokud jde o sazby, motivací růstu hypoték je optické rozmezí od hranice pod pět procent k 5,5 procenta. K trvalejšímu nastolení takových sazeb stále chybí důvěra na mezibankovním trhu," uvedl Roček.
Odborníci očekávají, že objem nových hypoték letos dosáhne sumy 100 miliard korun. Loni to bylo 114 a předloni 143 miliard korun.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.