« Zpět

S hypotékou počkejte ještě několik měsíců

| 9. března 2009 - 12:39 | Zprávy | Hypotéky

V létě či ve druhé polovině roku budou úroky z úvěrů i ceny nemovitostí zřejmě nižší než teď. Kdo nespěchá, tomu se vyplatí s investicí do bydlení počkat. Pokud si nechcete půjčit vysoké částky, zajímejte se i o nabídky stavebních spořitelen.


"Úrokové sazby budou nejnižší v létě. Totéž platí pro ceny nemovitostí," myslí si Markéta Šichtařová ze společnosti Next Finance. Podobný názor má i Tomáš Vlk, analytik Patria Finance: "S hypotékou několik měsíců počkejte. Úrokové sazby se mohou mírně zlepšit a dá se čekat i pokles nemovitostí." Pokud však potřebujete rychle bydlet, neotálejte. Přestože banky zpřísnily podmínky, nabídka je stále dobrá. "I dnes lze nalézt výhodné hypoteční produkty s nízkými úrokovými sazbami. A běžný žadatel se nemusí obávat, že by hypotéku nedostal. Lidé mají 96procentní úspěšnost," hodnotí Petra Horáková Krištofová z Asociace hypotečních makléřů.

Zkuste stavební spořitelnu
Přísnější podmínky mohou získání hypotéky zkomplikovat. Třeba nedosáhnete na požadovanou částku, nemovitost, jako např. panelákový byt, nestačí k zástavě. Nemusíte však hned přemlouvat příbuzné, peníze můžete získat i od stavební spořitelny. Stavební spořitelny hospodářská krize tolik neovlivnila. Na úvěry si nemusí půjčovat, peníze mají zajištěny ze spoření klientů. - o vhodnosti uzavřít stavební spoření právě teď si přečtěte zde Třeba Raiffeisenbank vám dá hypotéku do 80 procent, ale u Raiffeisen stavební spořitelny stále dosáhnete i na 100 procent. Jen je třeba počítat s vyššími úroky. Výhodou úvěru ze stavebního spoření jsou stejné úroky po celou dobu splácení a možnost mimořádných splátek bez sankcí. Úvěr je však výhodný hlavně u částek do milionu korun. "Nejvýhodnější úrokovou sazbu lze zpravidla získat teprve po dvou až pěti letech," říká Tomáš Vášáry z Raiffeisen stavební spořitelny. Proto stále více lidí volí kombinaci s hypotékou. "Doporučujeme to těm, kdo staví dům. Začne se financovat ze spoření, kde není třeba zástava, zbytek pokryje hypotéka s nižším úrokem," říká Helena Dušková ze společnosti Wüstenrot. Kombinaci lze využít i na postupné splácení nového bytu nebo koupi družstevního bytu.

Banku vyberte s makléřem
Najít tu nejvýhodnější nabídku je teď velmi těžké. Rozhodují nejen výše úroků a poplatků, ale i speciální služby. Třeba u ČSOB nemusíte shánět odborný odhad ani výpis z katastru nemovitostí, Raiffeisenbank není třeba předkládat stavební účty, Hypoteční banka zas umožňuje vyřídit hypotéku přes internet. Ideální je proto poradit se s hypotečním makléřem. Makléř by měl zastupovat aspoň pět bank, ti nejlepší mají v nabídce všechny. Porovnejte také, jak dlouho svou činnost vykonává. "Ideální je, když se specializuje na hypotéky a úvěry ze stavebního spoření, protože pak tomu věnuje veškerý svůj čas," radí Petra Horáková Krištofová.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.