« Zpět

Průměrné úroky hypoték v říjnu mírně klesly na 5,7 pct

| 20. listopadu 2008 - 12:55 | Zprávy | Hypotéky

Průměrná úroková sazba všech nově poskytnutých hypotečních úvěrů občanům v říjnu činila 5,7 procenta, což znamenalo mírný pokles ze zářijové hodnoty 5,73 procenta. Úroky hypotečních úvěrů tak zůstaly v těsné blízkosti rekordních 5,82 procenta z letošního srpna.

Výsledky zveřejnil internetový server www.hypoindex.cz.

Průměrná měsíční splátka milionové hypotéky na 20 let v říjnu činila 6994 korun, zatím v září to bylo o 18 korun více. Průměrná výše hypotéky v říjnu klesla na 1,768 milionu korun z předchozích 1,792 milionu korun.

Část bank v uplynulém měsíci své hypoteční úvěry zlevnila, jiné banky však naopak přistoupily k navyšování úrokových sazeb. "Český hypoteční trh se v současnosti vyznačuje určitou rozkolísaností. V takové situaci je velice složité se vyznat v nabídkách jednotlivých bank a ještě těžší předvídat další vývoj," uvedl zástupce serveru Luboš Svačina

Česká národní banka počátkem listopadu překvapivě výrazně snížila úroky. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 2,75 procenta. Jenže podle analytiků podmínky na mezibankovním trhu kvůli finanční krizi tak výhodné nejsou a banky drží úroky hypoték mnohem výše.

"Očekáváme, že i přes překvapivé rozhodnutí ČNB o snížení základních úrokových sazeb budeme v příštím měsíci svědky pozvolného nárůstu průměrných úrokových sazeb," mínil Svačina s poukazem na listopadový růst sazeb například Komerční banky, Raiffeisenbank a Hypoteční banky.

Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům za devět letošních měsíců klesl meziročně o 15,4 procenta na 90,4 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí objem hypoték pro občany činil 30,8 miliardy korun, což znamenalo v porovnání se stejným obdobím loni zhoršení o 4,4 procenta.

Za ochlazením poptávky po vlastnickém bydlení v Česku je podle finančních odborníků více důvodů. Patří k nim zejména růst úrokových sazeb, a tím i zvýšení měsíčních splátek. Banky také kvůli celkovému zhoršení situace v ekonomice s ohledem na globální finanční krizi začaly zpřísňovat podmínky pro poskytování hypoték. Loňský hypoteční boom byl navíc podle mnohých mimořádný.

Hypoindex zahrnuje hypotéky České spořitelny, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banky, Komerční banky, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banky.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.