« Zpět

Prodej bytů roste, čeká se na hypotéky

| 18. března 2010 - 11:09 | Zprávy | Hypotéky

Společnost Skanska Reality zaznamenala v prvních dvou měsících letošního roku o 62 procent vyšší prodeje než v posledních dvou měsících roku 2009. Prodeje Ekospolu vzrostly podle této firmy za totéž období dokonce dvakrát. Central Group si za první dva měsíce letošního roku meziměsíčně pohoršil o třetinu, meziročně však prodal zhruba o deset procent více bytů a téměř o polovinu více rodinných domů.

Developeři snížili ceny bytů, a nyní už mají lepší prodeje.
Na rostoucí poptávku zareagovaly i banky, přišly se slevami úrokových sazeb.
Společnost Skanska Reality zaznamenala v prvních dvou měsících letošního roku o 62 procent vyšší prodeje než v posledních dvou měsících roku 2009. Prodeje Ekospolu vzrostly podle této firmy za totéž období dokonce dvakrát. Central Group si za první dva měsíce letošního roku meziměsíčně pohoršil o třetinu, meziročně však prodal zhruba o deset procent více bytů a téměř o polovinu více rodinných domů.
První náznaky oživení na trhu s realitami analytici předpovídali již koncem loňského roku. S vracející se chutí lidí investovat do nového bydlení se setkalo mnoho developerských projektů, které jsou nyní před dokončením.
Právě to je důležitý faktor pro mnoho zájemců o nové bydlení. Nemalé procento z nich totiž doplatilo na to, že věřili v krizi projektům, které byly jenom na papíře. V důsledku špatné ekonomické situace a neochotě bank půjčovat se jich mnoho už dál neposunulo. Lidé proto dnes věří jen tomu, co je hmatatelné, nejlépe ihned k nastěhování.
„Jde většinou o projekty, jejichž výstavba započala zhruba před dvěma lety, kdy byly projekty ještě normálně plně financovány nebo banky nežádaly žádnou předpronajatost,“ říká analytik mezinárodní poradenské společnosti v oblasti realit King Sturge Ondřej Novotný.
Vyberte si svou hypotéku zde
Podle něj sem patří i projekty, jejichž výstavba byla zahájena nedávno. Jestliže developerská společnost splnila požadovanou předprodanost bytů, která činí v některých případech až třicet procent projektu, je zde vysoká pravděpodobnost, že projekt bude také dokončen.
V Praze i na Moravě Podobná situace se dnes odehrává nejenom v hlavním městě a okolí, ale také na Moravě. „Prodej bytů v novostavbách se zde v posledních měsících zvýšil v průměru o 22 procent. Jde zejména o již dokončované projekty,“ řekl Marek Novotný, ředitel realitní společnosti Dechi, největšího prodejce developerských projektů na střední Moravě. Novotný si všiml také faktu, že zatímco projekty domů s průměrným počtem 120 bytů dobíhají, projekty s maximálně 50 jednotkami jsou nyní uváděny do prodeje. „Zájem o nové byty je samozřejmě menší než před dvěma lety, ale situace je měsíc od měsíce příznivější,“ dodal Marek Novotný.
Pomáhají nižší ceny Někteří developeři v současnosti začínají prodávat také projekty s již přizpůsobenými nižšími cenami. Poptávka po nich je vysoká. „Například projekt Ekospolu Panorama Kyje II. byl těsně po uvedení na trhu ze třiceti procent vyprodán,“ řekl Novotný s tím, že prostor pro nové projekty zde vidí i nadále. Svědčí o tom podle něj i fakt, že Česká republika disponuje nejnižším podílem (60 procent) vlastního bydlení v rámci Evropské unie.
Největší tuzemští developeři tedy nenechávají nic náhodě a oznamují jeden projekt za druhým. Drtivá většina z nich však vznikne opět v hlavním městě. „Bohužel náklady na výstavbu projektu jsou srovnatelné v Praze i v Hradci Králové, ale prodejní cena je pak v Hradci nižší,“ zdůvodnil konání některých developerů Tomáš Pardubický, generální ředitel developerské společnosti Finep Holding.
Central Group zařadil před pár dny do prodeje deset nových lokalit s téměř 500 byty v Praze a jejím okolí. Finep plánuje uvést letos na trh 300 nových jednotek, Ekospol dokonce zhruba tisícovku bytů, které chce realizovat po etapách. Skanska slibuje výstavbu zhruba pěti stovek bytových jednotek a jako jedna z mála největších hráčů nabízí mimopražský projekt – bytový dům v Liberci.
Nijak nezaostává ani výstavba nízkoenergetických bytových domů. Developerská společnost JRD hodlá v druhé polovině roku představit několik projektů, čtyři plánuje letos dokončit v Praze.
Podle posledních údajů, které včera zveřejnila společnost Fincentrum Hypoindex, klesal objem poskytnutých hypoték meziročně v obou prvních měsících letošního roku. Banky však začaly své produkty zlevňovat. Průměrná úroková sazba u hypoték klesla v únoru na nejnižší hodnotu od prosince 2007, a to na 5,37 procenta.
Podle šéfa hypotečního portálu Honzovahypotéka.cz Jiřího Patáka si banky uvědomily prodejní deficit. V březnu by tak mohlo dojít nejen k dalšímu růstu prodejů nových bytů, ale konečně také k růstu nově poskytnutých hypoték.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.