« Zpět

Proč nejsou hypotéky levnější?

| 19. ledna 2010 - 11:49 | Zprávy | Hypotéky

Banky na nízkou sazbu centrální banky nijak výrazně nezareagovaly, hypotéky v minulém roce nezlevnily. Úroky se stále pohybují kolem pěti procent. Před rokem se půjčovalo za stejných 5 procent jako dnes, sazba ČNB však byla přes 2 procenta, dnes je jedno procento. Přesto půjčky letos rozhodně levnější nebudou, tvrdí bankéři i ekonomičtí odborníci.

ČNB v prosinci SNÍŽILA ÚROKOVOU SAZBU na historické jedno procento. Čekali byste, že díky tomu zlevní třeba hypotéky? Omyl...
Banky na nízkou sazbu centrální banky nijak výrazně nezareagovaly, hypotéky v minulém roce nezlevnily. Úroky se stále pohybují kolem pěti procent. Před rokem se půjčovalo za stejných 5 procent jako dnes, sazba ČNB však byla přes 2 procenta, dnes je jedno procento. Přesto půjčky letos rozhodně levnější nebudou, tvrdí bankéři i ekonomičtí odborníci.
Vybírejte z nabídky hypoték zde
Proč banky nereagují vůbec, nebo když, tak pomalu? „Banky nestanovují úrokové sazby z hypoték podle aktuální výše krátkodobé sazby ČNB – to je tak trochu mýtus. Půjčují si raději mezi sebou, protože na mezibankovním trhu se k penězům dostanou rychleji. Úroky zde jsou však vyšší,“ objasňuje analytička Markéta Šichtařová ze společnosti NextFinance.
Nezaměstnanost stále roste, banky mají strach Navíc ekonomika je v útlumu a roste nezaměstnanost. Každá půjčka znamená pro banku větší riziko nesplácení.
„I když se dnes na první pohled zdá, že je peněz k půjčování dostatek, banka musí uvažovat, zda jich bude mít dost ke krytí půjček i zítra a pozítří. Vyšší úroky a vyšší marže vytvářejí bance polštář, na kterém se zodpovědným bankéřům lépe spí,“ vysvětluje Radovan Novotný, ekonom z VUT v Brně, a dodává: „Teď jsme v krizi, banky se musí obávat a zpřísňovat podmínky. Jednou se úroky sníží, nikdo přesně neví kdy, ale stane se to. V zájmu banky je úvěry poskytovat, je to jejich byznys.“ Změny k lepšímu? Jen drobné Přesto začal letošní rok pro žadatele o úvěry na bydlení podle Petra Zámečníka, šéfredaktora serveru Investujeme.cz, optimističtěji. Sice jen o pár desetinek, ale přece jen šly úrokové sazby dolů. Některé banky snížily úroky již na konci loňského roku, jiné počkaly na začátek ledna. Největší slevy nabídly banky u tří- a pětiletých fixací.
* UniCredit Bank: na delších fixacích snížili přibližně o půl procentního bodu.
* Komerční banka: snížila sazby pro všechny fixace o 0,1 až 0,3 procenta.
* mBank: snížili všechny variabilní hypotéky o čtvrt procenta. * Raiffeisenbank: od ledna snížila úroky o 0,1 procenta u většiny fixací a u pětileté klesl úrok z 6,29 na 5,49 procenta.
* Hypoteční banka: snížila sazbu o 0,4 procenta.
* ČSOB: oproti říjnu loňského roku snížila sazbu u desetiletých fixací o 0,5 procenta.
* LBBW: snížila sazbu o 0,34 procenta.
Odborníci jsou skeptičtí „Je pravděpodobné, že úrokové sazby letos o něco klesnou, ale nelze očekávat pád příliš výrazný. Bránit mu bude obezřetnost bank. Nezaměstnanost by podle některých odhadů měla dosáhnout vrcholu až v polovině roku a ještě o půl roku později by pak mohlo růst nebezpečí nesplácení hypoték,“ odhaduje Petr Zámečník.
„Během tohoto roku očekáváme stabilní úrokové sazby, snížení je možné předpokládat pouze v rámci časově omezených akcí bank,“ dodává Petra Horáková Krištofová.
Mladým zůstává podpora od státu Dobrou zprávou je, že podle již známých dat bude státní podpora hypoték pro mladé poskytována i letos. Žadatelé do 36 let tak mohou od státu získat příspěvek jedno procento sjednané úrokové sazby. Podpora je určená na koupi staršího domu nebo bytu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.