« Zpět

Převedením hypotéky se dají ušetřit tisíce

| 5. února 2010 - 10:58 | Zprávy | Hypotéky

Rekordnímu počtu, přibližně 50 tisícům klientů tuzemských bank skončí letos období fixace úrokové sazby hypotečního úvěru. Do nového fixačního období může řadě z nich úrok z hypotéky, a tím i výše splátek, citelně povyrůst. U hypoték uzavřených v roce 2005 může vzrůst úroková sazba až o dva procentní body, rozdíl v měsíčních splátkách může činit až několik tisíc korun měsíčně, upozornila společnost Fincentrum. Jak ale analytici Fincentra uvedli, možnosti refinancovat hypotéku (převést ji do jiné banky s výhodnějšími podmínkami) a snížit tak své měsíční splátky zatím využívá v České republice poměrně málo lidí.

Velký počet klientů hypotečních bank může v letošním roce očekávat zvýšení úrokové sazby

Zmíněných 50 tisíc klientů čerpalo v minulosti hypotéky, jejichž souhrnný objem v současnosti činí asi 70 miliard korun. Tato prognóza Fincentra zahrnuje fyzické osoby, jež čerpaly hypotéku na financování bydlení.
Zájem má pouze 15 % dlužníků
„Pokud bychom do odhadů zahrnuli také neúčelové úvěry – takzvané americké hypotéky, zvýšil by se počet klientů s končící fixací na 58 tisíc a objem potenciálně refinancovatelných úvěrů na přibližně 80 miliard korun,“ sdělil Právu vedoucí analytik Fincentra Josef Rajdl.
Vyberte si z nabídky hypoték zde
Podle Rajdla už delší dobu využívá možnosti refinancovat svoji hypotéku přibližně jen 15 % veškerých klientů, kterým končí období fixace úroků. Dalších 15 % klientů na konec fixace alespoň myslí a pokouší se využít možnost refinancování u jiné banky při jednání s bankou o úrokové sazbě na další období fixace.
„Již jen hrozba přechodu k jiné bance pomáhá podle zkušeností našich finančních poradců k tomu, že klienti získají znatelně lepší úrokovou sazbu než ti, kteří pouze přistoupí na první návrh nové úrokové sazby zaslaný bankou na konci období fixace,“ uvedl Rajdl.
Většina klientů ale spíše jen vyčkává, jakou nabídku jim banka na konci fixace úrokové sazby pošle.
„Pokud však přijdou nové podmínky od banky dva až tři týdny před koncem fixace, není v silách klienta během takto krátké doby vyřešit případné refinancování,“ upozornil generální ředitel Fincentra Petr Stuchlík.
Na tento problém upozornilo Právo již před několika dny. Odborníci proto lidem radí, aby kontaktovali svou banku už tři měsíce před koncem fixace úrokové sazby, aby si zjistili údaje o hypotéce (například výši nesplacené jistiny) a rovnou banku požádali o nabídku pro další fixační období.
Tu je pak možné zavčas porovnat s konkurenčními nabídkami, přičemž srovnání lze dohledat i na internetu.
„Nabízí-li banka vyšší sazbu, nemusí to být pro vás konečná nabídka, ale spíše impuls k dalšímu jednání. Do svého výběru zahrňte nejen banky, ale i stavební spořitelny, obzvláště máte-li uzavřené stavební spoření s nárokem na přidělený úvěr v blízké budoucnosti,“ radí Rajdl.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.