« Zpět

Poroste trh přeúvěrování hypotečních úvěrů

| 23. listopadu 2009 - 11:31 | Zprávy | Hypotéky

Jaký měla krize v letošním roce vliv na stavební spoření? V podstatě velice pozitivní. Především proto, že v důsledku krize jsou úroky na historickém minimu, a proto je nyní stavební spoření tak atraktivní jako dosud nikdy. A pokud jde o úvěry, tak krize vedla k tomu, že se lidé více ohlížejí po jistotě.

MÍSTOPŘEDSEDA PŘEDSTAVENSTVA ČESKOMORAVSKÉ STAVEBNÍ SPOŘITELNY MANFRED KOLLER:
* * Jaký měla krize v letošním roce vliv na stavební spoření?
V podstatě velice pozitivní. Především proto, že v důsledku krize jsou úroky na historickém minimu, a proto je nyní stavební spoření tak atraktivní jako dosud nikdy. A pokud jde o úvěry, tak krize vedla k tomu, že se lidé více ohlížejí po jistotě. Proto jsou úvěrové obchody stavebních spořitelen přes problematikou ekonomickou situaci na relativně velmi dobré úrovni. Dokonce na tak dobré, že poprvé po sedmi letech, letos ve třetím čtvrtletí, stavební spořitelny poskytly na úvěrech více prostředků než hypoteční banky. I z toho je patrné, že lidé stále více dávají přednost jistotě, jakou jim poskytuje stavební spoření.
* * To hypoteční financování je naopak na tom tak špatně, jako nikdy nebylo. Nemyslíte?
Musíme rozlišovat nové obchody v hypotečním financování a příčiny současného stavu. Hypotéky zažívají obrovský propad právě v nových obchodech, ale současně je třeba zmínit, že hypotéky hodně ztrácejí na přeúvěrovaných obc h o d e c h . V podstatně na hypotéky nyní působí tyto dva vlivy. Ve stavebním spoření děláme také méně obchodů než v loňském roce, ale náš celkový úvěrový stav neustále narůstá.
*** Vyberte si hypotéku podle Vašich představ na Zlaté koruně ***
* * A co tak zvaná generace Husákových dětí, tedy populace narozená z přelomu sedmdesátých a osmdesátých let? Nebyly to jejich bytové potřeby, které v minulých letech ovlivnily trh?
Určitě to byl jeden z faktorů, proč trh s bydlením stoupal, ne však klíčový faktor. Celkový úvěrový trh v příštích letech již neporoste. Především proto, že úroky už nadále nebudou klesat, neboť bankovní rizika neustále narůstají. Očekáváme další zvýšení nezaměstnanosti. Za takové situace nebývají lidé ochotni podstupovat jakákoli rizika, v tak složité fázi se nepouštějí do největší investice svého života. Růst bude ovšem například trh s přeúvěrováním, protože v příštích letech budou končit fixace u hypoték z let 2007 až 2008. Také se budou financovat alternativní zdroje energie a podobně. Celkově trh financování bydlení bude klesat.
* * Pociťujete nárůst rizikových, klasifikovaných úvěrů?
Rizikovost skutečně trochu stoupla, ale ne tolik jako v hypotečních nebo obchodních bankách. Potěšitelné je, že letos v říjnu jsme zaznamenali pokles klasifikovaných úvěrů. Snažíme se našim klientům v jejich obtížné životní situaci pomoci a společně s nimi hledáme řešení. To pokládáme za vhodnější než dát jejich byt či dům do exekuce. Vždy je nejdůležitější si s klientem promluvit.
* * O jaké úvěrové produkty je nyní největší zájem?
Po celý rok je rozložení našich úvěrů a jejich typů stálé. V posledních měsících ale vzrostla potřeba modernizací a dokonce stouply průměrné částky úvěrů. Ke změnám v našich úvěrových produktech nedošlo, naše úvěrová nabídka a všechny produkty, které obsahuje, si stále drží na trhu svoje postavení.
* * Úvěrování bydlení bylo v minulých letech především záležitostí jarních a podzimních kampaní. Platí to ještě?
Úvěrové obchody ve stavebních spořitelnách neprobíhají jako v minulosti. Tehdy jsme měli během roku velké výkyvy, ale nyní je zájem o úvěry stálý skoro po celý rok. Jsou dva měsíce, duben a květen, kdy je podle našich údajů z posledních let úvěrů o něco více. Letošní duben je přitom rekordní. Za tento měsíc jsme poskytli úvěry na bydlení v objemu 3,6 miliardy korun. Je to nejlepší měsíční výkon jak naší spořitelny, tak celého oboru stavebního spoření v České republice.
* * Proč se podle vás lidé zajímají o finance na bydlení v létě?
Dříve se tradovalo, že v létě a především v srpnu, jsou všichni na dovolené, a z toho důvodu obchody váznou. Přitom letošní červenec a srpen byly našimi téměř nejlepšími úvěrovými měsíci. Kdo si chce vzít úvěr, potřebuje si k tomu vyřídit řadu dokladů. Takže hodně lidí si nyní na tyto záležitosti bere v létě dovolenou, aby si vše vyřídili v klidu. Mimochodem naši finanční poradci potvrzují, že v létě chodí ti nejzajímavější klienti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.