« Zpět

Pojištění splácení prodraží hypotéku i o statisíce

| 15. března 2010 - 11:22 | Zprávy | Hypotéky

Češi jsou při sjednávání hypoték mnohem opatrnější než dřív a stále častěji si k úvěru na bydlení sjednávají i pojištění schopnosti splácet. Například Hypoteční banka eviduje dvacetiprocentní nárůst zájmu. Lidé spoléhají na to, že pokud přijdou o práci, banka jim pomůže v prvních měsících po výpovědi se splácením. Tato jistota se ale prodraží. Žadatel o hypotéku, který sisjedná i ochranu při ztrátě zaměstnání, totiž kvůli pojistce na úvěru přeplatí o stovky tisíc korun víc než bez ní.

Češi jsou při sjednávání hypoték mnohem opatrnější než dřív a stále častěji si k úvěru na bydlení sjednávají i pojištění schopnosti splácet. Například Hypoteční banka eviduje dvacetiprocentní nárůst zájmu. Lidé spoléhají na to, že pokud přijdou o práci, banka jim pomůže v prvních měsících po výpovědi se splácením. Tato jistota se ale prodraží. Žadatel o hypotéku, který si sjedná i ochranu při ztrátě zaměstnání, totiž kvůli pojistce na úvěru přeplatí o stovky tisíc korun víc než bez ní.
Kompletní pojistka, která pokrývá riziko smrti, plné invalidity i „vyhazovu z práce, stojí v bankách zpravidla až kolem osmi procent z celkové měsíční splátky, do které banky započítávají i poplatek za vedení hypotéky.
Pro příklad: třicetiletý úředník s hypotékou ve výši 1,67 milionu na 20 let v Hypoteční bance zaplatí 7,6 procenta z pravidelné měsíční platby ve výši 11 440 korun (splátka + poplatek). Každý měsíc tedy odvede bance na pojistném 862 korun měsíčně, a za dvacet let se mu tak celkově hypotéka prodraží zhruba o 207 tisíc. Existují ale i pojistky, jejichž cena v čase klesá.
Nabídku hypoték můžete porovnat zde
Na druhou stranu některé banky nabízejí klientům, kteří se u nich pojistí, výhodnější sazbu hypotéky. Sleva se počítá v řádu desetin procentního bodu.
Například v České spořitelně člověk z výše zmíněného příkladu dostane sazbu 4,69 procenta namísto 5,19 procenta. Klient tak „ušetří“ 67 tisíc korun. Na pojistce ale celkově zaplatí o 180 tisíc korun navíc.
Pojištění se však nevztahuje na všechna rizika, při nichž vypadne příjem. Některé banky například trvají na tom, že ztrátu zaměstnání pojistka kryje pouze v případě, že klient dostal výpověď. Pokud se zaměstnanec s firmou na odchodu dohodnou, pojišťovna neplní. Klient musí být navíc zaměstnán na dobu neurčitou a nesmí být ve zkušební době. Dále musí být zaměstnán delší dobu než 6 nebo 12 měsíců.
Problémy nastávají i s plněním. Pojišťovna totiž začne za klienta splátky hradit až poté, co je propuštěný jeden nebo dva měsíce registrován na úřadu práce. Splátky navíc pojišťovna převezme pouze na určitou dobu, většinou půl roku nebo rok.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.