« Zpět

Pojištění hypotéky: pozor na výjimky

| 20. května 2009 - 11:35 | Zprávy | Hypotéky

Skončil vám pracovní poměr na dobu určitou nebo jste z práce dali výpověď sami? Pokud ano, pak vám pojištění hypotéky pro případ ztráty práce nepomůže. Pojistit se proti ztrátě zaměstnání, když platíte hypotéku, může vypadat rozumně. Podmínek, výjimek a různých výluk však najdete v pojistné smlouvě tolik, že užitečnost tohoto pojištění je přinejmenším sporná.


Při jednání o hypotéce je většinou možné sjednat různé balíčky pojištění. Některé typy pojištění vás mají chránit před případy smrti, trvalé invalidity či pracovní neschopnosti. Ztrátu zaměstnání byste našli spíše v dražších, komplexnějších balíčcích.
Už při sjednávání smlouvy narazíte na několik podmínek. Musíte mít pracovní poměr na dobu neurčitou nebo na dobu určitou delší než jeden rok, nesmíte být ve zkušební době. Pojišťovny spolupracující s Českou spořitelnou navíc chtějí, abyste byli v pracovním poměru déle než rok nepřetržitě, Komerční banka požaduje víc než 6 měsíců u aktuálního zaměstnavatele.
První podmínkou pro poskytnutí pojistného plnění v případě ztráty zaměstnání bývá doba od podpisu smlouvy. Většinou jde o dva nebo tři měsíce. Pokud byste o práci přišli dříve, pojištění se na vás nevztahuje. Důvodem je snaha pojišťoven chránit se před pojistnými podvody.
Největší šok čeká ty, kteří přejdou ze zaměstnání k samostatnému podnikání. Pokud totiž začnete podnikat v průběhu trvání pojistné smlouvy k hypotéce, nejste už pojištěni proti ztrátě práce například v podobě ztrátě zakázek.
Jiným problémem je, pokud vás potká „nezaměstnanost“, tedy stav, který má samotné pojištění proti nezaměstnanosti v názvu, avšak ne podle pojistných podmínek. Jestliže vám skončí pracovní poměr na dobu určitou nebo dáte v práci sami výpověď, máte smůlu. Nárok na pojistné plnění totiž budete mít pouze v případech, které jsou dány paragrafem 52, odst. 1 Zákoníku práce.
A to je tehdy, když se ruší celá firma, u které pracujete, nebo vaše pracovní pozice. Uznávají se také případy, kdy se místo ruší, protože se firma stěhuje, či pokud firma prohlásí, že jste se „stali nadbytečnými“ třeba kvůli poklesu poptávky po jejích výrobcích nebo z důvodu zeštíhlování provozu.
Ve všech případech mimo § 52 se ale pojistné nevyplácí. Nevyplácí se ani v době mateřské dovolené, ani při odchodu do důchodu, ani po nástupu do vazby.
Jiným omezením může být zdravotní stav. Už při sjednání smlouvy nesmíte mít v uplynulých pěti letech více než třítýdenní pracovní neschopnost. Pojišťovny a banky také nejsou nadšené z chronických onemocnění. Buď takovým onemocněním nesmíte trpět vůbec, nebo vám banka povolí individuální formu půjčky, většinou o něco dražší, protože pro banku taková situace znamená zvýšené riziko. Pokud by se chronické onemocnění projevilo až v průběhu splácení, banky se shodují, že pojistné plnění to neohrozí.
Další limity mají pojišťovny nastavené pro případ, že by bylo skutečně nutné pojistné plnění vyplácet. Existují totiž stropy částky, kterou od banky na splátku můžete dostat. U ČSOB je to například 25 tisíc korun.
Pokud dojde k nejhoršímu a o práci přijdete, je důležité neprodleně se přihlásit do evidence na úřadu práce a rychle kontaktovat pojišťovnu. Každý měsíc je pak třeba pojišťovně předkládat potvrzení o pobírání podpory v nezaměstnanosti.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.