« Zpět

Podmínky pro poskytování hypoték neměníme

| 26. srpna 2008 - 10:33 | Zprávy | Hypotéky

Komerční banka nedávno zveřejnila hospodářské výsledky za první pololetí. Co bylo na nich nejzajímavější? Především to byl růst úvěrů. Úvěrování se rozvíjelo ve všech oblastech, přičemž celkové portfolio vzrostlo o 24 procent...

NÁMĚSTEK GENERÁLNÍHO ŘEDITELE KOMERČNÍ BANKY VLADIMÍR JEŘÁBEK:
Komerční banka nedávno zveřejnila hospodářské výsledky za první pololetí. Co bylo na nich nejzajímavější?

Především to byl růst úvěrů. Úvěrování se rozvíjelo ve všech oblastech, přičemž celkové portfolio vzrostlo o 24 procent. Objem hypoték občanům jsme zvýšili o více než 27 procent, objem spotřebitelských úvěrů o 29 procent a úvěry podnikatelským subjektům téměř o čtvrtinu. Rád bych dodal, že naši klienti navíc využívají již více než 225 tisíc kreditních karet, což znamená více než pětinový meziroční nárůst.

Jak si vysvětlujete růst poskytnutých hypoték, když celkový trh v prvním pololetí letošního roku poklesl a navíc nyní banky zpřísňují podmínky a hypotéky se tím stávají hůře dostupnými?

Samozřejmě jsme rádi, že se nám díky produktovým inovacím a důrazu kladenému na kvalitu prodeje v pobočkové síti podařilo udržet růst objemu poskytnutých hypoték na trhu. Důvody vidím hlavně v tom, že parametry našich hypotečních úvěrů, příznivá cenová politika a pružný schvalovací proces činí naše hypotéky pro klienty atraktivní a díky široké distribuční síti navíc lehce dostupné. Co se týče zpřísňování podmínek, to není náš případ. My jsme kritéria pro poskytování hypoték již v minulosti nastavili velmi precizně a obezřetně, nemáme tedy důvod je nyní měnit. Hypotéku mohou v Komerční bance občané získat podle stejných kritérií jako třeba v loňském roce.

Můžete prozradit, na co se mohou klienti těšit teď po prázdninách?

V oblasti spořicích produktů jsme reagovali na poptávku trhu a rozšířili nabídku o produkty nabízející více než tříprocentní zhodnocení. Vedle toho jsme zvýšili úrokové sazby termínovaných účtů a dalších depozitních produktů. Sazby termínovaných účtů tak v nejvyšších pásmech dosahují až 3,58 procenta.

A jaké parametry budou mít pro příští měsíce vaše hypotéky?

Od srpna jsme také významně snížili a zjednodušili poplatky u hypoték a minulý týden jsme poměrně razantně snížili jejich úrokové sazby o půl procenta. Klienti tak mají možnost získat i ty nejdelší fixace za cenu nejlevnější jednoleté a ušetřit tak až desítky tisíc korun. Navíc až 400 tisíc korun z hypotéky je možno použít libovolně, například na nákup vybavení bytu, což je novinka. Produktová nabídka občanům je tak stále atraktivnější. Na potřeby klientů jsme navíc zareagovali i změnou struktury otevírací doby na našich obchodních místech. První vlnu již mohli klienti zaregistrovat od června, druhá vlna vstupuje v platnost teď od začátku září.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.