« Zpět

Po několikaměsíčním poklesu úrokových sazeb hypotéky opět podražily

| 26. ledna 2009 - 12:35 | Zprávy | Hypotéky

Průměrné úrokové sazby hypoték se s koncem roku opět vydaly vzhůru. Nečekaný skok předvedly zejména hypotéky s jednoletou dobou fixace, které dokonce atakovaly šestiprocentní hranici. Hypotéky po několika měsících mírného poklesu úrokových sazeb v prosinci opět podražily.

Průměrné úrokové sazby hypoték se s koncem roku opět vydaly vzhůru. Nečekaný skok předvedly zejména hypotéky s jednoletou dobou fixace, které dokonce atakovaly šestiprocentní hranici.

Hypotéky po několika měsících mírného poklesu úrokových sazeb v prosinci opět podražily. Průměrná úroková sazba měřená ukazatelem FINCENTRUM HYPOINDEX meziměsíčně vzrostla o šest setin procentního bodu na úroveň 5,69 %, což v porovnání s prosincem loňského roku představuje nárůst o celých 35 bazických bodů. Za celý letošní rok, měřeno prostým aritmetickým průměrem, průměrná úroková sazba poskytnutých hypoték dosáhla hodnoty 5,61 %. Stále vysoká úroveň úrokových sazeb, vánoční svátky, menší počet pracovních dní, ale především obavy obyvatel z dalšího ekonomického vývoje se významně podepsaly také na počtu nově poskytnutých hypoték. I přesto, že hypoteční banky s největší pravděpodobností v závěru roku nepočítaly s žádnými závratnými čísly, skutečnost byla v případě některých bank nejspíš ještě horší, než jaká byla očekávání.

V prosinci 2008 hypoteční banky poskytly pouze 4 315 hypoték, což je o 4 % méně než v předcházejícím měsíci a nejméně od února 2006, kdy bylo poskytnuto celkem 3 538 úvěrů. Celkově klienti bank v prosinci získali hypoteční úvěry v hodnotě 7,73 miliard korun a průměrná částka úvěru činila 1 792 134 korun.

Velmi zajímavý je však vývoj úrokových sazeb a dalších ukazatelů, které banky vykázaly v kategorii hypoték s jednoletou fixací. Oproti listopadu 2008 tato varianta hypoték podražila o celých 22 bazických bodů a průměrná úroková sazba se tak zastavila těsně pod šestiprocentní hranicí (5,99 %). Skokově došlo rovněž k navýšení průměrné částky hypotéky, kdy "průměrný klient" čerpal od banky úvěr v hodnotě 2 230 913 korun. V případě tzv. pětiletých hypoték (sjednaná doba fixace úrokové sazby na pět let) došlo rovněž k navýšení průměrné úrokové sazby, nicméně v o poznání mírnějším tempu, než tomu bylo u jednoletých fixací. Průměrná úroková sazba pětiletých hypoték se v prosinci vyhoupla o pět setin procentního bodu na 5,59 % a průměrná částka úvěru dosáhla částky 1 580 527 korun. Kde lze aktuálně ušetřit

Počátkem letošního roku řada bank prezentovala své upravené úrokové sazebníky. Pro snížení úrokových sazeb se rozhodla například mBank, Komerční banka, LBBW Bank a Raiffeisenbank. Mimořádnou slevu na poplatku za vyřízení hypotéky v současnosti klientům nabízí hypoteční banka Wüstenrot. Nabídka se vztahuje pouze na hypotéky se sjednanou pětiletou dobou fixace a žadatel si musí o úvěr zažádat nejpozději do 31. ledna 2009. Trvalou - stoprocentní slevu na poplatku za zpracování - nabízí na českém trhu mBank, Raiffeisenbank, Česká spořitelna a paušální poplatek ve výši 2 900 korun účtuje klientům Komerční banka. Navíc řada bank neúčtuje klientům poplatek za vyřízení hypotéky, pokud se rozhodnou novým úvěrem refinancovat svojí stávající hypotéku.

Metodika ukazatele FINCENTRUM HYPOINDEX: FINCENTRUM HYPOINDEX hodnotí vývoj cen hypoték v čase. Je to vážená průměrná úroková sazba, za kterou jsou poskytovány v daném kalendářním měsíci nové hypoteční úvěry pro fyzické osoby. Vahami jsou objemy poskytnutých úvěrů. Vstupní data pro výpočty poskytují tyto banky: Česká spořitelna, ČSOB, GE Money Bank, Hypoteční banka, Komerční banka, Raiffeisenbank, UniCredit Bank, Volksbank CZ a Wüstenrot hypoteční banka.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.