« Zpět

Pět rad na co si dát pozor při koupi domu, aby se váš sen o něm nerozplynul

| 18. února 2009 - 13:55 | Zprávy | Hypotéky

Jak neudělat chybu při výběru konkrétní nemovitosti. Člověk, který potřebuje nové bydlení, se nemůže ohlížet na celkový stav trhu s nemovitostmi, ale vychází ze svých potřeb a možností. Finanční krize přitom neznamená jen hrozbu nebo možnost výhodně nakoupit, ale také jistotu, že banka nepřecení možnost žadatele o úvěr hypotéku splácet.

Člověk, který potřebuje nové bydlení, se nemůže ohlížet na celkový stav trhu s nemovitostmi, ale vychází ze svých potřeb a možností. Finanční krize přitom neznamená jen hrozbu nebo možnost výhodně nakoupit, ale také jistotu, že banka nepřecení možnost žadatele o úvěr hypotéku splácet. Pak už jen stačí neudělat chybu při výběru konkrétní nemovitosti.

1. Poraďte se s expertem

I v době boomu prodeje nemovitostí byla hloupost podlehnout nátlaku realitních makléřů nebo developerů, kteří strašili zájemce o byt tím, že pokud hned nepodepíší smlouvu, okamžitě byt prodají někomu jinému. Nyní je pragmatický přístup k výběru nemovitosti ještě důležitější. A nejde jen o vhodnost lokality, dopravní obslužnost nebo dostupnost služeb.
Nejlepší je, když se na prohlídku potenciálního nového bydlení vydáte v doprovodu stavaře nebo architekta. Odborník dokáže odhadnout, zda dům má odpovídající hodnotu, ale hlavně odhalí případné technické problémy.
Všímejte si rovnosti podlah a stěn, rozvržení elektrických zásuvek, případných skvrn na zdech a stropech. Dále stavu sanity, dveří a oken. Architekt pak může navíc předem navrhnout možné úpravy, zjistit jejich proveditelnost a odhadnout případné náklady na jejich realizaci. Myslete přitom na to, že dům nebo byt by vám měl sloužit i desítky let.
Větší opatrnost je na místě při výběru bytu nebo domu, který ještě nestojí. V takovém případě se zajímejte zejména o to, co přesně stojí v kupní smlouvě. Zároveň si zjistěte co nejvíce informací o tom, jestli a co se bude ještě v okolí stavět a kdy mají plánované práce probíhat. Aby se nestalo, že několik následujících let budete bydlet na staveništi.

2. Prolustrujte nemovitost

Sto padesát korun za výpis z katastru nemovitostí může být nejlepší investice, jakou ve svém životě uděláte. Z tohoto dokumentu snadno vyčtete, zda je prodávající skutečně majitelem nabízené nemovitosti. Odhalíte případné právní problémy v podobě navržených exekucí nebo věcných břemen a v neposlední řadě zjistíte, zda na nemovitosti nevězí zástavní právo. Existence zástavy přitom nemusí nutně být problém. Zástavu na nemovitosti může mít banka, která poskytla původnímu majiteli úvěr, nebo která financuje developerský projekt. Náležitosti kolem odstranění zástavy je pak nutné vyřešit v kupní smlouvě.

3. Požádejte o úvěr

Pokud nebudete za nemovitost platit hotově, můžete ušetřit desetitisíce výběrem vhodného úvěru. Rozhodovat se budete mezi hypotečním úvěrem a úvěrem ze stavebního spoření. Obě varianty mají své výhody a nevýhody. Úvěr ze stavebního spoření zajišťuje stálou výši splátky po celou dobu splácení, ale dokud nedosáhnete na standardní úvěr a používáte úvěr překlenovací, platíte úroky i s vlastních naspořených peněz. Hypotéka je flexibilnější, ale současné úrokové sazby jsou relativně vysoké.
U hypotéky i úvěru ze stavebního spoření záleží na konkrétní nabídce, je proto lepší oslovit více finančních domů nebo využít služeb finančních poradců. "V dnešní době může klient výběrem vhodné instituce ušetřit spoustu peněz. Úrokové sazby se mohou lišit až o dvě procenta," radí Ivana Žáková z oddělení produktového marketingu poradenské společnosti AWD.
Nepřistupujte na nabídky úvěrů, jejichž poskytovatelé slibují zajištění hypotéky i přes záznam v registru dlužníků.

4. Najměte si právníka

Předtím, než podepíšete rezervační nebo kupní smlouvu, vyrazte s návrhem smlouvy za právníkem.
Nejrůznější "háčky" a nevýhodná ustanovení jsou naprosto běžná ve smlouvách předkládaných developery, realitními kancelářemi i soukromými prodejci. Při pečlivém čtení dokážete sami odhalit například nepoměr mezi smluvními pokutami pro prodávajícího a pro kupujícího, ale už vás nemusí napadnout, co znamenají věcná břemena. Stejně tak sami těžko ověříte, zda smlouva správně identifikuje prodávanou nemovitost se všemi souvisejícími pozemky.

5. Peníze svěřte notáři

Pokud chcete mít jistotu, že při koupi domu nepřijdete o své peníze a zároveň i o kupovanou nemovitost, je vhodné už v kupní smlouvě pečlivě domluvit způsob platby. Nejlepší je, když prodávající dostane peníze až ve chvíli, kdy je nový majitel zapsán v katastru nemovitostí.
Za tímto účelem je možné peníze po podpisu kupní smlouvy uložit do notářské úschovy nebo na vázaný účet v bance. Za službu zaplatí kupující přibližně pět až deset tisíc korun podle výše částky a doby, po kterou budou peníze v úschově.
"Naopak nevhodné je využít úschovy peněz od realitní kanceláře, která obchod zprostředkovává. Realitní kanceláře na rozdíl od notářů, advokátů či bank nemají přesně zákonem stanovená pravidla pro nakládání se svěřenými penězi. Navíc mají samy zájem na tom, aby se obchod uskutečnil, což může omezit jejich nezávislost," říká Michal Hrnčíř z realitního týmu advokátní kanceláře Ambruz & Dark.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.