« Zpět

Pět nejzajímavějších hypoték letošního jara. Podívejte se.

| 21. dubna 2010 - 10:00 | Zprávy | Hypotéky

Jarní nabídka hypoték je pro klienty podstatně příznivější než na přelomu roku. Vybrali jsme pro vás pětici hypoték, které mají nejzajímavější parametry. Pro ty, kdo nyní uvažují o financování bydlení přes hypotéku, určitě stojí za to se na ně podívat. Letošní jaro zahájily tuzemské hypoteční banky ještě razantněji než v předchozích letech. Každoročně poskytují na jaře výrazné slevy na poplatcích. Letos přidaly i razantní snížení úrokových sazeb.Zatímco ještě před půl rokem se úrokové sazby hypoték pohybovaly vysoko nad pěti procenty a často se spíše blížily šesti procentům, nyní sazby klesly až pod pět procent.


Jarními akcemi chtějí banky zlákat klienty, kteří až dosud váhali s koupí nemovitosti i s žádostí o hypotéku. Ještě únorová čísla počtu žadatelů o hypoteční úvěr o velkém zájmu klientů příliš nesvědčila, a to ani po snižování úrokových sazeb v prvních měsících roku. Meziroční statistiky za leden a únor byly dokonce ošest setúvěrů nižší než loni. To je pokles o deset procent. O více než miliardu korun byl v tomto roce menší i celkový objem čerpaných hypoték.
Nabídky bank pro ty, kteří na jaře uvažují o koupi nemovitosti, jsou zajímavé. Prošli jsme je a vybrali pět hypoték , o kterých stojí za to uvažovat. Pokud chcete koupit nemovitost na úvěr, vypravte se nejdříve do České spořitelny, Komerční banky, LBBW Bank, Raiffeisenbank nebo do UniCredit Bank. Nejedná se však o žebříček, jehož výčet by určoval pořadí nejlepších hypoték. Jejich pořadí bude pro různé žadatele různé.
Hypotéky si můžete porovnávat zde
Uváděné splátky a úrokové sazby by získala rodina, kde muž vydělává 18 tisíc korun hrubého, žena 17 tisíc hrubého a mají jedno dítě. Žádají o hypotéku 1,7 milionu korun a chtějí v ideálním případě úvěrem financovat 85 procent hodnoty nemovitosti.
Česká spořitelna by manželům poskytla Ideální hypotéku se sazbou 4,49 procenta a měsíční splátkou 10 803 korun. Za sjednání hypotéky se nic neplatí.Klient sice v České spořitelně zaplatí měsíčně o 50 korun za vedení úvěrového účtu více než jinde, s hypotékou ale získá slevu na vedení běžného účtu. Pokud si pořídí nemovitost ve větším městě, ušetří rovněž za odhad ceny nemovitosti. Elektronický odhad získá klient v bance zdarma. Cena klasického odhaduse pohybuje zhruba od tří do šesti tisíc korun dle typu nemovitosti. Klient s Ideální hypotékou České spořitelny také získá takzvanou úrokovou bonifikaci (slevu 1 % z poloviny úvěru), musí ovšem do budoucna počítat s tím, že bez sankcíhypotéku nebude možné refinancovat. Nevýhodou je i nutnost sjednání drahého pojištění neschopnosti splácet.
Nejnižší sazbu by nyní nabídla UniCreditBank . SazbaPřevratné hypotéky s variabilní sazbou se řídí podle jednoměsíční mezibankovní sazby PRIBOR a nyní činí 3,93 procenta. Do konce červa dostanou klienti, kteří si sjednají i pojištění neschopnosti splácet sazbu3,63 procenta.Podobně funguje i mHypotéka bezpoplatkové polské mBank , má ovšem vyšší sazbu (4,78 procenta resp. 4,63 procenta i se životním pojištěním) a tedy i měsíční splátku. Zatímco s Převratnou hypotékou by manželé zaplatili měsíčně 10 239 korun, s mHypotékou by je to vyšlo na 10 874 korun. V UniCreditBank by sice platili na rozdíl od mBank poplatky za sjednání hypotéky (0,8 procenta, tj. 13 600 korun) a za vedení úvěrového účtu (150 či 300 korun za měsíc), přesto by za tři roky zaplatili zhruba o 4 000 korun méně. U hypoték s variabilní sazbou ovšem musí klient počítat s tím, že úroková sazba, a tedy si splátka, se může z měsíce na měsíc změnit. Do budoucna je navíc pravděpodobné, že měsíční splátka poroste, jak se budou zvyšovat úrokové sazby na mezibankovním trhu.
Hypotéku si můžete pořídit i on-line. Zde
Dobrou sazbu lze nyní získat na tři až pět let v LBBW Bank (4,89 procenta se splátkou 11 183 korun). Banka siale účtuje poplatek za sjednání úvěru, v našem případě fiktivní rodiny 9000 korun. Nicméně tento poplatek je o 4600 korun nižší než u některých konkurenčních bank.Rovněž odhad hodnoty nemovitosti si musí klienti zaplatit. U IQ Hypotéky od LBBW nejsou žádné speciální podmínky pro získání sazby 4,89 procenta, jedná se ale o sazbu „od“, na kterou nemusí každý se svou bonitou dosáhnout.
V Komerční bance dávají podobně zajímavou sazbu 4,90 procenta se splátkou 11 126 korun měsíčně. Poplatek za sjednání úvěru je ve srovnání s konkurencí nízký, a to v našem případě2900 korun. Komerční banka rovněž neposkytuje elektronický odhad ceny nemovitosti zdarma. Klient si ho musí zaplatit. Bankavyžaduje uzavření rizikového životního pojištění u Komerční pojišťovny na riziko smrti, ztráty zaměstnání a pracovní neschopnost. Klient musí mít také účet v KB a posílat na něj pravidelně výplatu. To ale požaduje většina velkých bank.
Poslední z pětice hypoték, na které stojí za to se podívat je Hypotéka Klasik od Raiffeisenbank . Sazba 5,49 procenta s měsíční splátkou 11 685 korun pro tříletou fixaci sice patří k nejvyšším na trhu, klient nicméně za sjednání hypotéky nezaplatí ani korunu. Ve srovnání s konkurenční nabídkou od ČSOB či Poštovní banky sice klient zaplatí měsíčně o necelých čtyři sta korun méně. Ale poplatek za sjednání hypotéky činí 13 600 korun. Za tři roky, kdy končí jejich fixace a lze přejít k jiné bance, se náklady na úvěry od všech bank srovnají.
Klient Raiffeisenbank ušetří i za vedení běžného účtu, protože dostane eKonto zdarma. Tak může uspořit i stokorunu měsíčně. Stávající zákazníci banky dostanou výhodnější sazbu 5,29 procenta. Sazbu je možné mírně snížit také sjednáním životního pojištění, a to o 0,1 procentního bodu. V bankách skupiny ČSOB ( Hypoteční banka , ČSOB, Poštovní spořitelna), lze na výhoděnšjí sazbu dosáhnout jen, když si klient sjedná minimálně dvě ze tří nabízených pojištění (životní pojištění, pojištění domácnosti, pojištění nemovitosti).

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.