« Zpět

Odečtením úroků z hypotéky vylepšíte rodinný rozpočet

| 2. února 2009 - 12:52 | Zprávy | Hypotéky

Pokud se chystáte podávat daňové přiznání, nezapomeňte do výpočtu daně zahrnout i odečitatelné položky a slevy na dani. Konečnou částku, kterou zaplatíte z loňských příjmů, tak můžete podstatně snížit.


První, na co byste se měli při výpočtu zaměřit, jsou odečitatelné položky. Zjednodušeně jde o částky, které lze odečíst od základu daně.

Část výdajů dostanete zpět

Do odečitatelných položek patří úroky z úvěrů na bydlení, například z hypotéky nebo stavebního spoření. Dále příspěvek na penzijní připojištění nebo soukromé životní pojištění, ale i dary poskytnuté na charitativní účely. Výhodu mají i odboráři nebo lidé, kteří se dále vzdělávají. Ti první si mohou odečíst členské příspěvky, ti druzí například poplatky za závěrečné zkoušky, ať už na soukromých vysokých školách nebo u jazykových komisí. Podobně zvýhodněni jsou i dobrovolní dárci krve.
Podstatné je seznámit se s výší odečitatelných položek a všemi podmínkami. "Například za úvěry na bydlení si může poplatník odečíst od základu daně úroky až do výše 300 tisíc korun," říká Ludmila Seidlová, manažerka oddělení daňových a právních služeb PricewaterhouseCoopers. Pokud však uplatníte tuto částku, nesmí ji odečíst už nikdo z vaší domácnosti. Na výsledné dani je takto možné ušetřit i 45 tisíc korun.
Jestliže jste ale začali hypotéku splácet v průběhu loňského roku, třeba v červnu, můžete uplatnit jen poměrnou část celkové sumy.
Za penzijní připojištění a soukromé životní pojištění si lze odečíst až 12 tisíc za každý produkt. Odboráři mohou odečíst členské příspěvky až do výše tří tisíc korun. U již zmíněných zkoušek je maximální hranice stanovena na 10 tisíc korun, u těžce zdravotně postižených až na 15 tisíc. Pokud jde o dary, lze odečíst až deset procent ze základu daně. Za jeden odběr krve pak dva tisíce korun. Tyto položky mohou uplatnit i lidé, za které daň přiznává v ročním zúčtování zaměstnavatel. Musí mu však všechny potřebné doklady dodat nejpozději do 15. února.

Slevy můžete kombinovat

Podobně jako odečitatelné položky lze uplatnit také slevy na dani. Na rozdíl od prvně zmíněných se však odečítají až z vypočtené částky, kterou byste na dani zaplatili.
Zřejmě nejdůležitější přitom je sleva na poplatníka. "Je ve výši 24 840 korun a může ji uplatnit každý poplatník v plné výši, bez ohledu na počet odpracovaných měsíců," říká Markéta Kozáková z oddělení daňového poradenství KPMG ČR. Studenti, kteří pracují, vedle toho mohou uplatnit i další slevu. Její výše je 4020 korun a platí až do dovršení 26 let. Pokud studují prezenčně doktorské studium, prodlužuje se hranice do 28 let.
Slevu na dani lze uplatnit i na manželku nebo manžela, pokud nevydělali loni ze všech svých příjmů více než 68 tisíc korun. Je ve výši 24 840 korun. Pokud jsou držiteli průkazu ZTP/P, je sleva dvojnásobná. Slevu lze uplatnit i na vyživované děti žijící s poplatníkem v domácnosti, a to až do jejich 26 let, pokud se připravují na budoucí povolání. Výše slevy činí 10 680 korun na jedno dítě. Další slevu mohou získat i držitelé průkazu ZTP/P, a to 16 140 korun.

O přeplatek musíte žádat

Pokud jste po sečtení všech úlev na odečitatelných položkách a slevách na dani zjistili, že jste státu loni zaplatili více, než bylo nutné, můžete své peníze chtít zpět. "O vrácení přeplatku je pak nutné požádat. A to tak, že se vyplní žádost o vrácení přeplatku na čtvrté straně formuláře daňového přiznání," říká Petr Frisch, ředitel oddělení daňových a právních služeb PricewaterhouseCoopers. Pokud je přeplatek vyšší než 50 korun a nemáte nedoplatek na jiné dani, dostanete peníze zpět do 30 dnů od doručení žádosti. A to buď na účet, nebo složenkou, podle toho, kterou možnost zvolíte. Jestli finanční úřad zahájí kvůli nějaké chybě vytýkací řízení, vrátí přeplatek do 30 dnů od jeho ukončení.

***

SLEVY NA DANI

* Na poplatníka 24 840 Kč
* Na manžela,-ku 24 840 Kč
* Na dítě 10 680 Kč
* Na studium 4 020 Kč
* Na ZTP/P 16 140 Kč
* Na invalid. důchod až 5 040 Kč

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.