« Zpět

Od koho chtít hypotéku?

| 4. února 2010 - 11:33 | Zprávy | Hypotéky

Víte, kdy je lepší obrátit se kvůli hypotéce na banku a kdy dát přednost hypotečnímu makléři? A podle čeho lze poznat profesionála? Banka, finanční poradce, hypoteční makléř. Tři subjekty, které mohou hrát významnou roli ve hře o hypotéku na vysněný byt či dům. Každý z nich se hodí pro jiný případ a trochu jiný typ produktu. Je třeba mít na paměti, že časy, kdy se banky o klienty téměř praly, jsou pryč. „V době konjunktury před dvěma lety dostalo devět z deseti uchazečů hypotéku hned a za desátým bankéř vyběhl po schodech.

Sháníte byt či rodinný dům?

Zní to jako vtip, ale je to tak,“ řekl LN předseda představenstva společnosti Hyposervis Milan Roček. Kdy se který subjekt hodí? Podívejme se na několik modelových příkladů. Dům na kraji Prahy Pan Ondřej má u jedné banky založeno několik účtů. Využívá zde také jiné bankovní produkty. S bankou má dobré vztahy. Chce si koupit rodinný dům na okraji Prahy, přičemž polovinu výdajů pokryje z vlastních zdrojů. Takových klientů není mnoho. Podle Jiřího Patáka, šéfa hypotečního tržiště Honzovahypoteka. cz, představují ne víc než deset procent žadatelů.
Banka by měla takovému klientovi poskytnout lepší podmínky, například nižší úrokovou sazbu. „Ze všech sedmnácti bank, které u nás poskytují úvěry na bydlení, to však dělá jedna až dvě,“ uvádí Paták.
Vybírejte a porovnávejte z nabídky hypoték zde
Banka, poradce, nebo makléř? Vyřízení hypotéky přímo přes poradce konkrétní banky volí na tuzemském trhu momentálně polovina žadatelů. Druhou polovinu si rozdělují hypoteční makléři a finanční poradci, do jejichž portfolia patří kromě hypoték také jiné možnosti investování, životní pojištění, penzijní fondy nebo stavební spoření. „Tím, že finanční poradce zastupuje více produktů, není z logiky věci takový specialista na vlastní hypotéky jako makléř nebo bankovní poradce,“ konstatuje Paták. Poradce se podle něj hodí pro jednodušší případy, kdy má klient dostatečně velké příjmy a není delikvent. „Je vhodný i tehdy, má-li klient zájem o jiné produkty kromě hypotéky, například o pojištění nemovitosti.“ Menší byt v Brně Pan Martin si vyhlédl menší byt na brněnském sídlišti. Jeho příjem splňuje podmínky pro splácení hypotéky jen tak tak. V minulosti již měl nějaké spotřební úvěry, u jednoho měl menší problémy se splácením. Podle Patáka je pan Martin ideálním klientem pro hypotečního makléře. „Žádosti o hypotéku v současnosti tvoří často složité a hraniční případy. Každá banka má své podmínky, a zatímco v jedné by nepochodil, v jiné by na hypotéku mohl dosáhnout,“ dodal Paták.
Za rok vzrostl podle údajů z portálu Honzovahypoteka.cz počet žádostí podaných přes hypoteční specialisty o více než čtvrtinu. Tento trend lze sledovat již od podzimu roku 2008. „Ve stejné době začaly banky zpřísňovat poskytování úvěrů. Najít správnou banku a produkt tak vyžadovalo podrobnou znalost trhu a možnost srovnání více než jedné banky,“ vysvětlil Paták.
Poznat dobrého hypotečního makléře však není v takovém množství jednoduché. Odborníci radí obhlédnout sídlo firmy, kterou makléř zastupuje, hodně napoví také internetové stránky nebo dotaz u Asociace hypotečních makléřů.
Podle manažerky asociace Petry Horákové Krištofové by měl dobrý makléř například spolupracovat hned s několika bankami, nejméně však s pěti. Milan Roček míní, že kvalita makléřových služeb závisí i na množství případů, které dosud řešil: „Jestliže zpracoval méně než sto hypoték, tak nemá zkušenosti.“
Lhůta pro vyřízení hypotéky trvá od jednoho do čtyř týdnů. V tomto časovém intervalu není nutné, aby se klient s makléřem scházel vícekrát. „Pokud jde o profesionála, stačí mu pouze dvě schůzky. Naprostou většinu agendy by měl makléř řešit za klienta. Jakmile zákazník odevzdá makléři vyplněnou žádost, kopie dokladů a potvrzení o příjmu z práce, tak se již nemusí o nic starat,“ řekl Paták.
Provize za služby hypotečního makléře se zájemce o hypotéku netýká. Jde o smluvní vztah mezi konkrétní bankou a hypotečním specialistou, který si vezme za dojednání obyčejně jedno až 1,5 procenta z hypotéky. Pokud má klient hypotéku dojednanou přímo přes banku, tento zisk zůstává jí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.