« Zpět

Objem hypoték mírně roste

| 17. prosince 2009 - 11:31 | Zprávy | Hypotéky

V listopadu poskytly tuzemské banky o sedm milionů korun více peněz na hypoteční úvěry než v říjnu. Jedná se sice již o druhý meziměsíční růst v řadě, přesto se ještě nedá mluvit o oživení. Letos se objem nově poskytnutých hypoték propadne zhruba o 40 miliard korun. „O oživení se nedá mluvit, v poslední době se totiž v domácí ekonomice nestalo nic, co by odůvodňovalo nárůst objemu poskytnutých hypoték,“ řekl Milan Lávička, analytik makléřské firmy Atlantik FT. Podle něj totiž stále rostoucí počet nezaměstnaných udržuje na trhu pocit nejistoty a lidé se stále obávají neschopnosti splácet své závazky. „Navíc zatím ještě nedošlo ani ke stabilizaci cen nemovitostí, takže na skutečné oživení trhu s hypotékami si ještě nějakou dobu počkáme,“ řekl Lávička.

V listopadu si lidé vzali hypotéky za 5,72 miliardy korun. Za celý rok banky půjčí méně než loni

V listopadu poskytly tuzemské banky 3441 nových hypoték v celkovém objemu necelých 5,719 miliardy korun. V říjnu banky na hypotékách rozpůjčovaly celkem 5,713 miliardy korun. Vyplývá to ze včera zveřejněného ukazatele Fincentrum Hypoindex.
Vyberte si hypotéku on-line zde
Oproti říjnovým výsledkům se v listopadu zvýšil nejen celkový objem poskytnutých hypoték, ale i výše průměrné hypotéky. V říjnu domácí banky poskytly celkem 3521 hypotečních úvěrů, což je o 80 úvěrů méně než v listopadu. Průměrný objem jedné hypotéky se zvýšil z říjnových 1 622 600 korun na listopadových 1 662 252 korun. Podle odhadů společnosti Fincentrum by celkový objem letos poskytnutých hypoték měl bezpečně překročit 70 miliard korun. Za prvních jedenáct měsíců letošního roku totiž banky poskytly téměř 41 000 hypoték a rozpůjčovaly tak téměř 68,5 miliardy korun.
Vzhledem k průměru objemu hypoték převyšujícímu 5 miliard korun za měsíc si tak lze jen těžko představit, co by se muselo stát, aby se bankám v prosinci nepodařilo poskytnout hypoteční úvěry za 1,56 miliardy korun potřebných k překonání 70 miliardové hranice.
I přesto, že letošní výsledek bude za loňskými 114 miliardami korun zaostávat o téměř 40 miliard, nevidí odborníci situaci tragicky. „Letošní výsledek je vzhledem k ekonomické situaci parádní. V objemech poskytovaných hypoték jsme se sice vrátili na úroveň roku 2005 a 2006, ale většina ostatních zemí dopadla mnohem hůře,“ řekl výkonný ředitel společnosti Hyposervis Milan Roček.
Velkou roli totiž v meziročních poklesech hraje i raketový růst počtu i objemu poskytnutých hypoték. „Kromě ekonomické krize se letos na hypotečním trhu projevila i korekce vysokých hodnot z roku 2008 a 2007,“ řekl Lávička.
V následujícím roce by mělo docházet jen k postupnému oživování trhu s hypotékami. „Neočekávám žádné velké výkyvy, ale lidem se začíná vracet chuť kupovat nemovitosti,“ řekl Roček. Tento trend je podle něj viditelný již v posledních šesti týdnech a s časovým zpožděním se promítne i do hypoték.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.