« Zpět

Období rychlého zdražování nemovitostí skončilo

| 24. listopadu 2008 - 12:14 | Zprávy | Hypotéky

GENERÁLNÍ ŘEDITEL HYPOTEČNÍ BANKY JAN SADIL vysvětluje v rozhovoru mj. jaký dopad může mít současná finanční situace na hypoteční financování

GENERÁLNÍ ŘEDITEL HYPOTEČNÍ BANKY JAN SADIL:

* Po zvyšování úrokových sazeb znamená současná krize světových financí další problém pro hypoteční obchod. Myslíte si to také?

Do budoucna se dívám docela optimisticky. Ačkoli trh nedosáhne loňských hodnot, nemyslím, že to je nějaká tragédie. Například naše banka dosáhla za první tři čtvrtletí tohoto roku podobné výsledky jako v loňském rekordním roce a uzavřela obchody za více než 30 miliard korun. Kromě jiného nám letošní vývoj přinesl posílení pozice jedničky na hypotečním trhu.

* Jaký dopad může mít současná finanční situace na hypoteční financování?

Česká ekonomika pravděpodobně neporoste takovým tempem, jak se předpokládalo. Stále však platí, že naše hospodářství stojí na zdravých základech. Lidé si nepřestávají hledat nové bydlení, a to mluvím nejen o silných ročnících kolem třicítky. Ceny nemovitostí se stabilizují, možná někde mírně klesají, hypotéky ale zůstávají zásadním nástrojem financování. V porovnání s vyspělejšími zeměmi západní Evropy naopak vidíme, že je na našem hypotečním trhu stále velký prostor pro růst. Poslední roky přinesly enormní nárůsty v objemu poskytnutých hypoték, letos přecházíme do vyrovnanější fáze a předpokládám, že velmi silné zůstanou i následující roky.

* Jak bude příští rok, podle vás, vypadat trh financování bydlení u nás?

V příštím roce neočekávám žádné výraznější změny. Poptávka po bydlení bude stále velká, mnoho mladých lidí se bude chtít osamostatnit od rodičů, mladé rodiny se budou často snažit vyměnit menší byty za větší nebo si postavit domek. Hypoteční úvěr bude i v budoucnu důležitým nástrojem pro financování vlastního bydlení.

* Peníze budou dražší, tedy očekáváte větší zlom v cenách nemovitostí?

Co se týká cen nemovitostí, ty u nás dlouhou řadu let jen rostly. Nyní se začínají stabilizovat a pokud v určitých lokalitách dokonce o něco klesnou, půjde o zdravý vývoj. Ponechme stranou centra velkých měst a další logicky nejatraktivnější lokality. Například u bytů v panelových domech, ve kterých stále žije nemalá část obyvatel, už podle mě žádný velký růst cen nepřijde, spíše naopak. Mírné zvýšení cen se ještě dá očekávat u nových bytů, nových domů nebo u pozemků v některých lokalitách. Vše ale samozřejmě záleží na tom, kde se střetne nabídka s poptávkou. A na to má zase vliv množství faktorů. Každopádně si myslím, že období rychlého zdražování nemovitostí prozatím skončilo.

* Jak reaguje na nynější situaci vaše banka?

Pokud se finanční svět v posledních týdnech v médiích prezentuje jako rozbouřené moře, pak Hypoteční banka zůstává ostrovem stability, a to i díky síle celé finanční skupiny KBC, do které patří. Dokazují to naše úspěšné obchodní výsledky za prvních devět měsíců tohoto roku. Ty stojí na zájmu klientů o širokou paletu našich produktů a na naší schopnosti být jim partnerem i v tomto období, které, jak chápeme, pro řadu z nich znamená složitější rozhodování v otázce rodinných investic.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.