« Zpět

O hypotéky není zájem, banky zlevňují

| 22. února 2010 - 10:59 | Zprávy | Hypotéky

Hypoteční trh v Česku je jako lednové a únorové počasí -pod bodem mrazu. Za uplynulý měsíc prodaly banky nejméně hypoték v novodobé historii. V lednu jich poskytly jen 2533 v celkovém objemu 4,28 miliardy korun. V meziměsíčním srovnání představuje lednový výsledek propad o 30 procent, meziročně pak o sedm procent.

Lákají na odpuštění poplatků a dočasně nižší sazby

Dlouhotrvající pokles zájmu o úvěry na bydlení je pro banky nepříjemný, a tak se snaží trh opět rozhýbat. Volí různé postupy dle svého postavení. Nejobvyklejší přitom stále zůstává odpuštění části poplatku za uzavření úvěrové smlouvy, anebo jeho úplné odpuštění.
Pořiďte si hypotéku on-line zde
Poplatky za poskytnutí hypotéky si neúčtuje mBank, jež postavila na absenci poplatků celou svou identitu, ani Raiffeisenbank, která také hraje zákazníkům na poplatkovou notu. Poplatky alespoň z některých typů úvěrů odpouštějí například Hypoteční banka, Poštovní spořitelna, Wüstenrot, UniCreditbank a Volksbank.
Zvýhodnění se u Hypoteční banky a Poštovní spořitelny týká hypoték s fixací na 5 a 10 let v případě, že úvěr tvoří maximálně 85 % hodnoty nemovitosti. Wüstenrot aktuálně odpouští poplatek u hypoték do 85 % ceny nemovitosti s fixací na pět let. Volksbank do konce února snížila poplatek za zpracování úvěru na baťovských 999 korun. Unicredit pak v rámci „valentýnské“ hypotéky nabízí do konce února odpuštění celého poplatku, ale pouze tehdy, když bude klient k hypotéce s pětiletou fixací platit také pojištění schopnosti splácet. Snížení úrokové sazby při uzavření hypotéky s pojištěním nabízejí v podstatě všechny banky, avšak již jasně neupozorňují na to, že náklady na vedení úvěru s takovým pojištěním vzrostou v lepším případě o 0,3 %, v tom horším dokonce o celé procento.
Snížení poplatku za uzavření úvěrové smlouvy se klienti mohou dočkat také při podání žádosti prostřednictvím internetu, například u Volksbank, anebo využijí-li služeb realitních makléřů. A protože se banky často chlubí snahou vyjít klientům vstříc, je možné o výši poplatků i smlouvat. V takovém případě je ideální poukázat na možnost odpuštění poplatku v konkurenčním finančním ústavu.
Čtyřka na začátku je zázrak Při pohledu na aktuální nabídku hypotečních úvěrů je zřejmé, že i přes veškeré zprávy o zlevnění hypoték není příliš důvodů k radosti. Sazbu, která nepřesáhne hranici pěti procent totiž mohou získat pouze klienti několika málo bank, a to pouze tehdy, jestliže splní různé podmínky.
Například „nejnižší sazba na trhu“ od Unicreditbank s hodnotou 4,44 procenta vypadá lákavě na plakátech. Po prostudování podmínek už ale tak výhodná není, protože platí pouze jeden rok a klient si kromě hypotéky musí zřídit rovněž pojištění schopnosti splácet, osobní konto a navíc ještě kreditní kartu.
U jednoletých fixací lze najít sazbu pod pět procent ještě také u Oberbank, která se snaží oslovit zákazníky velkou reklamní kampaní a sazbou 4,6 procenta, a u mBank, jež nedávno upravila svůj sazebník a hypotéky s jednoletou a dvouletou fixací zvýhodnila. Oberbank, mBank a Unicreditbank tvrdí, že jde o reálné sazby, na něž jejich klienti v případě schválení hypotéky dosáhnou. Část finančních ústavů naopak stále uvádí pouze takzvané VIP nebo prémiové sazby, na které v praxi klienti v podstatě dosáhnout nemohou. Argumentují přitom individuálním přístupem k zákazníkům a pečlivým vyhodnocováním kreditních rizik. Valentýnská akce pokračuje Na čtyřku jako první číslici úrokové sazby láká také hypotéka s pětiletou fixací od Komerční banky pro úvěry do 85 % hodnoty nemovitosti. VIP sazba od 4,89 procenta měla původně platit pouze při podání žádosti do 15. února 2010 a zahájení čerpání hypotéky do konce března. Podle tiskového oddělení Komerční banky však tato sazba zůstává v platnosti i nadále.
Alespoň opticky se tak Komerční banka vymyká konkurenci svou nabídkou u pětiletých fixací. Stejně tak se vymyká i Oberbank, ale na opačném konci spektra. Zatímco u jednoleté fixace je akční sazba Oberbank velice výhodná, u pětileté fixace jde o jednoznačně nejdražší úvěr na trhu.
V průměru jsou však nejoblíbenější hypotéky s pětiletou fixací o pár desetin procenta levnější než s fixací na jeden rok. Banky vede k nasazení nižší ceny jednak předpoklad možného snižování rizikových přirážek, a tedy pokles úrokových sazeb v budoucnosti, jednak jistota, že klient bude úroky a další poplatky platit téže bance alespoň pět let.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.