« Zpět

O hypotéky na dům k pronájmu není zájem

| 25. srpna 2009 - 10:43 | Zprávy | Hypotéky

Chcete si vzít hypotéku na dům, který si pořizujete za účelem pronájmu? Oznámit bance okolnosti nákupu budete muset pouze v případě, pokud se chystáte na splácení hypotéky používat výnosy z nájmu. Získat hypotéku na nemovitost, kterou chcete následně pronajímat, není v podstatě problém. 

Chcete si vzít hypotéku na dům, který si pořizujete za účelem pronájmu? Oznámit bance okolnosti nákupu budete muset pouze v případě, pokud se chystáte na splácení hypotéky používat výnosy z nájmu.
Získat hypotéku na nemovitost, kterou chcete následně pronajímat, není v podstatě problém. Pokud vám ale na splácení stačí vaše příjmy. „Banku svým způsobem nezajímá, že nemovitost bude klient pronajímat, pokud má dostatečné zdroje na splácení ze svého příjmu,“ říká hypoteční specialista z poradenské společnosti Partners Roman Scherks.
Ovšem v případě, že budete mít problém se splácením, a banka zjistí, že nemovitost pronajímáte, může uplatnit sankce, které mohou být součástí smlouvy či smluvních podmínek. Podle Scherkse se však i to dá obejít: „Můžu se tam zase nastěhovat, za dva měsíce to pronajmout a oznámit bance, že jsem se nastěhoval zpátky k rodičům.“ V běžném případě tedy stačí žádat u banky standardní hypotéku za podmínek poskytovaných na koupi nemovitosti určené k vlastnímu bydlení.
Jinak ale budou banky přistupovat k člověku, jemuž na splácení hypotéky nepostačí jeho příjmy, a který tak bude chtít na splácení použít příjmy z budoucího pronájmu. „Klient se může pokusit posílit svoji bonitu budoucím příjmem z pronájmu. Banka ale u tohoto příjmu započítá jen asi 50%z jeho ceny,“ varuje Scherks. Situace, kdy banka poskytne hypotéku jen na základě příjmů z budoucího pronájmu, už vůbec nepatří mezi běžné.
V případě, že chce klient použít příjmy z pronájmu na splácení hypotéky, bude banka vyžadovat více podkladů. Bude chtít třeba předložit nájemní smlouvy či budoucí nájemní smlouvy na pronajatou nemovitost, bude zkoumat kvalitu lokality, ve které se financovaná nemovitost nachází, či délku platnosti nájemních smluv. Rozdíl bude ale třeba také v o něco vyšší úrokové sazbě. Zájem snížila krize „Existují banky, které mají na tento účel speciální hypoteční produkty. Splatnost u těchto produktů bývá do 20 let. Vždy je ale nutné investovat část vlastních zdrojů, není tedy možná tzv. 100% hypotéka, a to v rozmezí 15-30 procent z hodnoty nemovitosti,“ uvádí Petra Horáková Krištofová z Asociace hypotečních makléřů. O podobné produkty ale stejně lidé momentálně nestojí.
„Zájem ze strany klientů je v současné době velmi nízký,“ konstatuje Markéta Dvořáková z GE Money Bank. „Zájem výrazně poklesl z několika důvodů,“ vysvětluje Roman Scherks z Partners. „I když došlo k poklesu cen nemovitostí, přesto jsou tyto ceny stále příliš vysoké na to, aby pronájem pokryl splátky hypotéky. Natož aby i vynesl něco navíc, jak tomu bylo v minulých letech. Navíc kvůli současné krizi citelně stoupla nabídka, a tím i konkurence na trhu s nemovitostmi k pronájmu.“
Co dělat ve chvíli, kdy se u podobné hypotéky dostanete do problémů se splácením? „Zde je stejný postup jako s klasickou hypotékou: co nejdříve informovat banku a hledat řešení. Pokud je byt ve vlastnictví klienta, je možno ho dále pronajímat,“ radí Horáková Krištofová. Podle ní je investice do kvalitní nemovitosti vždy výhodná, jen je potřeba si dobře spočítat, zda se pronájem vyplatí.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.