« Zpět

Nový impulz pro hypotéky

| 1. září 2008 - 10:28 | Zprávy | Hypotéky

Konkurence na trhu hypotečních úvěrů se začíná stupňovat. Po liknavém přístupu bank, které s reakcí na snížení klíčové sazby ČNB u svých hypotečních úvěrů zrovna moc nespěchaly, přichází nečekaný krok. Hypoteční úvěry zlevňují i stavební spořitelny, přestože už nyní jsou levnější než banky.

Hypoteční úvěry zlevňují i stavební spořitelny, přestože už nyní jsou levnější než banky
Stavební spořitelny mají zájem více se prosazovat na trhu hypoték

Konkurence na trhu hypotečních úvěrů se začíná stupňovat. Po liknavém přístupu bank, které s reakcí na snížení klíčové sazby ČNB u svých hypotečních úvěrů zrovna moc nespěchaly, přichází nečekaný krok. Hypoteční úvěry od dnešního dne zlevňuje i první stavební spořitelna. Boj o klienta tak dostává nový rozměr.

Stavební spořitelny totiž zatím nemají důvod své úrokové sazby snižovat, protože jejich úroky jsou stále pod průměrem hypotečních bank. Přesto se k tomuto kroku odhodlala Modrá pyramida stavební spořitelna. Od dnešního dne snižuje o 0,25 procentního bodu úrokovou sazbu u Hypoúvěru. Tuto půjčku, která je plnohodnotným hypotečním úvěrem se zástavou nemovitosti, klienti bez historie nově získají za 4,59 procenta ročně. Zlevňování úvěrů hypotečního typu u stavebních spořitelen je jen dalším důkazem toho, že i stavební spořitelny mají zájem se více prosazovat na trhu hypoték.

„V poslední době zaznamenáváme čím dál větší zájem lidí využívat naše půjčky k přeúvěrování starších a méně výhodných hypoték,“ přiznal Manfred Koller, člen představenstva Českomoravské stavební spořitelny. „Potenciál trhu hypotečních úvěrů, kde lze s úspěchem využít jednorázové splacení staré hypotéky novým úvěrem, jsme jen pro letošní rok odhadli v Česku už na 140 miliard korun,“ dodal. Chuť poskytovat hypoteční úvěry však stavební spořitelny neomezuje v jejich hlavním poslání, kterým jsou drobné půjčky na bydlení. „Vedle dalších aktivit budeme letos podporovat i menší půjčky na rekonstrukce a renovace stávajícího bydlení,“ uvedla Hana Vaněčková, mluvčí Modré pyramidy stavební spořitelny.

Jsou to právě stavební spořitelny, které v posledních letech zažívají nebývalé úvěrové žně. Na rozdíl od hypotečních bank, které letos v prvním pololetí s objemem hypoték 59,5 miliardy korun zaznamenaly proti loňsku 20procentní propad, si stavební spořitelny o stejné procento naopak ještě polepšily. Podle údajů Asociace českých stavebních spořitelen poskytly spořitelny v letošním pololetí úvěry za 37,7 miliardy korun, což je o 20 procent více než ve stejném období vloni. Vzrostla přitom průměrná výše úvěru, a to na více než půl milionu korun. Stavebním spořitelnám se totiž daří čím dále více nabízet vysoké půjčky, které už mají charakter hypotečních úvěrů se zástavním právem k nemovitosti. Lze očekávat, že se konkurence na trhu hypotečních úvěrů ještě vyostří. Na poslední snížení klíčové sazby ČNB v první polovině srpna totiž dosud reagovala jen Komerční banka a Česká spořitelna. Těsně před centrální bankou své hypotéky ještě zlevnila i UniCredit Bank.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.