« Zpět

Neplatičů hypoték bude dvakrát víc

| 19. října 2009 - 9:56 | Zprávy | Hypotéky

„Ten trend je celkem jasný. Poslední hospodářské výsledky bank ukazují, že rozhodně roste počet nesplácených úvěrů,“ řekl analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka. Podle něj je kromě rostoucí nezaměstnanosti příčinou odnětí nemovitosti klientovi banky také celková ekonomická situace. „Tento trend se tedy rychle nezmění,“ dodal Hatlapatka.

Rostoucí nezaměstnanost zasahuje stále více lidi, kteří musí splácet hypotéky.

Ze současných hodnot kolem 1,5 až dvou procent nesplácených úvěrů by se číslo mohlo zvýšit přibližně na dvojnásobek. Je to zhruba trojnásobný podíl než v době před krizí. Raiffeisenbank vnímá situaci podobně, ale optimisticky. „Zaznamenali jsme nárůst. Pro lidi je však splácení hypotéky priorita, proto jsou to jednotky případů,“ sdělil mluvčí banky Tomáš Kofroň.
Kdy nastane obrat v případě vyvlastňování nemovitostí z nesplácených hypoték, je otázkou.
„Mohlo by to být buď na jaře, nebo kolem poloviny letošního roku, kdy se tento růst zastaví a začne se mírně snižovat. Může se také stát, že to zpoždění bude delší a počet delikventních klientů poroste celý příští rok,“ uvedl Marek Hatlapatka, analytik společnosti Cyrrus s tím, že obě varianty jsou velice reálné.
Problémy se splácením, kde vše začíná, se budou nadále prohlubovat. „Celkově očekávám, že podíl nesplácených úvěrů v české ekonomice v příštím roce dosáhne osmi až devíti procent,“ řekl Hatlapatka.
Tuto situaci potvrzuje i tisková mluvčí Hypoteční banky Pavla Hávová. „Žádostí o odklad splátek a restrukturalizaci úvěru v tomto roce přibývá. Sami nás kontaktují a chtějí vzniklou situaci řešit,“ dodala Hávová. I díky takovému přístupu ke splácení a celkově hypotékám jsou Češi velice zodpovědní. Myslí si to předseda představenstva Hyposervisu Milan Roček, který doufá, že k růstu počtu vyvlastněných nemovitostí z důvodu nesplácení nebude docházet i díky lepšímu přístupu bank. „Ty se totiž mnohdy nechovají ke svým klientům zodpovědně. To chování by se však mělo změnit, protože by šly banky samy proti sobě,“ dodal Roček. Podle něj mají Češi silný vztah k nemovitostem, hypotéka je to poslední, co člověk není schopen splácet.
Odlišují se tak od Američanů, kde je počet vyvlastňovaných nemovitostí extrémní a stále roste. Počet domácností, jimž v USA kvůli krizi trhu s bydlením propadla hypotéka a které přicházejí o nemovitost, vzrostl ve třetím kvartálu letošního roku o pět procent. Hlavní důvody, proč delikventních klientů přibývá, se neliší. Je to nezaměstnanost.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.