« Zpět

Neplatiči hypoték jsou u nás vydíráni

| 5. prosince 2011 - 11:42 | Zprávy | Hypotéky

Reaguji na článek Jindřicha Gintera Hypotéky potápějí stále více Čechů (Právo 1. 12.), kde uvádí, že u nás jsou na tom neplatiči hypoték už jako v zámoří. Jsou na tom mnohem hůře. V USA jsou hypotéky ze zákona opravdové půjčky za zástavu. Dostanete peníze a ručíte zástavou (nemovitostí). 

Reaguji na článek Jindřicha Gintera Hypotéky potápějí stále více Čechů (Právo 1. 12.), kde uvádí, že u nás jsou na tom neplatiči hypoték už jako v zámoří. Jsou na tom mnohem hůře.
V USA jsou hypotéky ze zákona opravdové půjčky za zástavu. Dostanete peníze a ručíte zástavou (nemovitostí). Pokud přestanete splácet, zástava propadne ve prospěch banky. Jak si s ní banka naloží, je už její věc, vy to tímto máte uzavřené. Nic dalšího nedlužíte. Sice to má určité následky, jako že si pokazíte svůj úvěrový rating, takže vám pět let nikdo nepůjčí, ale každopádně můžete pokračovat volně, bez dluhu.
U nás je hypotéka parodií opravdové hypotéky, ve skutečnosti je to půjčka s přizajištěním nemovitostí. Takže když přestanete splácet, banka nemovitost prodá a spočítá rozdíl mezi závazkem a ziskem z prodeje. Pokud zisk závazek nepokryje, stále dlužíte i statisíce. Samozřejmě existence walk-away hypoték posílila hypoteční krizi v USA, protože řada dlužníků vrátila bance klíče, neboť závazek byl najednou vyšší než hodnota srovnatelné nové nemovitosti, takže se nevyplatilo splácet. To ovšem je riziko banky, jádro jejího podnikání.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.