« Zpět

Některým mladým rodinám stát od února dotuje úroky hypoték

| 15. června 2009 - 11:57 | Zprávy | Hypotéky

Některým mladým rodinám stát od letošního února opět dotuje úroky hypoték. Je to velká výhoda, protože tím ušetří stovky korun měsíčně. Dotace činí v současné době jeden procentní bod. Jestliže například někdo získá hypotéku za úrok 5,5 %, jeho faktický úrok činí 4,5 procenta.

Některým mladým rodinám stát od letošního února opět dotuje úroky hypoték. Je to velká výhoda, protože tím ušetří stovky korun měsíčně. Dotace činí v současné době jeden procentní bod.
Jestliže například někdo získá hypotéku za úrok 5,5 %, jeho faktický úrok činí 4,5 procenta. Například při úvěru dva milióny korun se splatností na 20 let se měsíční splátka sníží z 13 827 Kč na 12 776 Kč, to je o víc než tisícikorunu.
Dotace se týká jen lidí, kterým není víc než 35 let. Pokud mají hypotéku manželé, věkový limit musí splnit oba.
Příspěvek se nevztahuje na novostavby, dům i byt musí být starší dvou let. Je poskytován jen na část hypotéky – při koupi bytu do 800 tisíc Kč, u rodinného domu s jedním bytem do 1,5 miliónu.

Kdy je nárok

Dotace se dále vztahuje jen na ty mladé lidi, kteří si berou hypotéku, nebo se jim mění pevná sazba v období, ve kterém stát poskytuje dotaci vzhledem k vyšším úrokům na trhu. Dotace se začne poskytovat po roce, v němž průměrná výše úroku nově poskytnutých hypoték přesáhne pět procent. K tomu došlo i nyní, protože průměrný úrok hypoték loni činil 5,6 procenta.
Dotace je diferencovaná podle výše tohoto průměrného úroku. Nyní činí jeden procentní bod a v této výši platí pro období od 1. února 2009 do 31. ledna 2010. Pokud rodina s hypotékou podmínky splňuje a „strefí“ se prvním čerpáním nebo změnou fixace do období dotací, stát jí poskytne dotaci po celou dobu fixace pevné sazby. Například při pevné sazbě na pět let budou pobírat dotaci pět let. Příspěvek státu může být poskytnut maximálně po dobu deseti let splácení hypotéky.

Opominutí žádosti se promine

Některé mladé rodiny, které už nějakou dobu čerpají hypotéku a díky změně fixace by mohly získat státní dotaci, nyní narazily na nečekanou překážku.
Zjistily, že v době před zahájením čerpání hypotéky neuzavřely prostřednictvím banky smlouvu se státem o poskytnutí státní dotace. Důvodem bylo nejčastěji to, že v té době stát dotaci neposkytoval, a tak mladí nedomysleli, že by se jim to mohlo někdy hodit. Kvůli tomu ale nyní nemají na dotaci nárok.
Tato překážka by ale měla být v dohledné době odstraněna. Ministerstvo pro místní rozvoj totiž připravuje novelu vládního nařízení č. 249/2002 Sb., která těmto rodinám umožní dodatečně uzavřít smlouvu se státem. Příspěvek by jim byl tak vyplacen zpětně, to je za dobu od 1. února 2009.
„Bereme na milost ty, kteří si včas opomněli podat žádost o dotaci, či banky je o tom neinformovaly,“ sdělil Právu ředitel odboru bytové politiky ministerstva pro místní rozvoj Pavel Rakouš.
Návrh prošel připomínkovým řízením a bude se jím zabývat vláda.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.