« Zpět

Nedají mi hypotéku. Fakt?

| 2. června 2009 - 12:03 | Zprávy | Hypotéky

Zájemci o hypotéku si dnes věří mnohem méně než před dvěma lety. A často se vlivem negativních zpráv o získání hypotéky ani nepokusí nebo to při prvním neúspěchu vzdají. Přitom by ji v jiné bance mohli snadno získat. Když jsem nedostala hypotéku u své banky, kde mám účet, zkusila jsem získat úvěr přes stavební spoření.

Zájemci o hypotéku si dnes věří mnohem méně než před dvěma lety. A často se vlivem negativních zpráv o získání hypotéky ani nepokusí nebo to při prvním neúspěchu vzdají. Přitom by ji v jiné bance mohli snadno získat.
Když jsem nedostala hypotéku u své banky, kde mám účet, zkusila jsem získat úvěr přes stavební spoření. Když ani tohle neklaplo, řekla jsem si, že šance, že mi peníze na bydlení půjčí jinde, je asi mizivá, tak jsem to vzdala,“ smutně vypráví Romana Vránová z Brna. Jistě není sama, kdo se vzdal šance na lepší bydlení po prvním odmítnutí žádosti o hypotéku. To je ale chyba.
Jiná banka, jiné podmínky Na první pohled to sice vypadá, že všechny banky mají podmínky pro poskytování úvěru stejné, ale není to pravda. Lehce se tak může stát, že dvě banky půjčí stejnému žadateli naprosto jinou maximální částku nebo že mu hypotéku poskytne jen jedna banka z deseti. „Známá mi pak poradila, ať se obrátím na hypotečního makléře, a skutečně jsem u jedné banky hypotéku získala,“ dodává spokojená Vránová.
Manažerka Asociace hypotečních makléřů Petra Horáková Krištofová přiznává, že se v praxi skutečně setkává s tím, že vlivem negativních zpráv lidé s žádostí o hypotéku stále vyčkávají. „Klient se třeba zeptá v bance, kde má účet, tam mu řeknou, že mu hypotéku nedají, a tento klient už další řešení nehledá. Má pocit, že když mu hypotéku nedala ,jeho‘ banka, nedá mu ji žádná jiná. Lidé mají obecně pesimistická očekávání, která jsou ale mnohdy naprosto zbytečná,“ radí Horáková Krištofová.
Podmínky pro poskytování úvěru u jednotlivých bank se v současné době liší více než kdykoli předtím. Může za to fakt, že banky mají odlišné kalkulátory bonity klienta. Co všechno byste rádi věděli o hypotékách a nechcete se ptát „U bank jsou velké rozdíly v tom, jaké příjmy uznávají, jak počítají životní minimum a zda s ním vůbec kalkulují, jaký násobek životního minima počítají, jestli k němu dávají nějakou rezervu, jestli je zajímá, že klient má otevřený kontokorent nebo kreditní kartu, s jakým počítají procentem tzv. dluhové služby atd. To jsou velice důležité faktory a já osobně lidem říkám: když to u jedné banky nevyjde, u druhé klidně ano,“ radí Roman Scherks, hypoteční specialista Partners For Life Planning, a. s.
Abyste získali úvěr, musíte splnit několik základních podmínek: nesmíte mít žádný hřích z minulosti typu problému se splácením úvěru, půjčky nebo jiných plateb (mobil, energie atd.), měli byste mít dostatečné příjmy a vhodnou zástavu.
Pokud se chystáte hypotéku řešit zcela sami, připravte se na dlouhý a náročný proces. Od každé vámi vybrané banky musíte získat tzv. závaznou nabídku - obecné podmínky, které jsou k dispozici na webových stránkách bank, berte jen jako základní informaci, až závazná nabídka je vypracovaná na míru žadatele s ohledem na jeho příjmy a výdaje. Všechny tyto nabídky budete muset porovnat, přičemž při rozhodování nejde jen o výši úrokové sazby.
Pomůže makléř či poradce Mnohem jednodušší je sjednání hypotéky přes finančního poradce nebo hypotečního makléře. Takový odborník ušetří čas, který by člověk strávil schůzkami v bankách, ví, jaké jsou kde podmínky, dokáže poradit a v neposlední řadě může získat i výhodnější sazby. Základní servis, který vám nabídne, navíc bývá zdarma, protože jeho hlavním příjmem je provize od bank. „Umí ale také vyřídit hypotéku na klíč, takže klient jen přijde podepsat úvěr a všechno ostatní (katastr apod.) poradce nebo makléř vyřídí za něj,“ dodává Scherks.
Klient, který hypotéku vyřizuje bez makléře, je v nevýhodě z těchto důvodů: Nezíská rychle přehled o optimálním řešení, o možnostech, které se nabízí Nezíská slevy, které často velcí hypoteční makléři nabízí (makléři mají často lepší, „velkoobchodní“ podmínky) Nemá „neveřejné“ informace, kterými disponují makléři (např. banka má v oficiální nabídce produkt, který momentálně v praxi neposkytuje nebo jen za určitých předpokladů, délka schvalovacího procesu v jednotlivých bankách u určitých typů klientů či u určitých produktů atd.) Vyřízení hypotéky mu trvá podstatně déle než makléři Je na celý proces úplně sám, musí se o vše postarat sám
Jihomoravský kraj je regionem s nejstabilnější poptávkou po hypotékách - meziroční pokles je 15 %. Průměrná částka hypotečního úvěru v dubnu 2009 činila 1,7 mil. Kč.
V prvním čtvrtletí roku 2009 bylo v Česku poskytnuto 10 440 hypoték v celkovém objemu 17,7 mld. Kč. V porovnání s loňským rokem jde o pokles 31 %.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.