« Zpět

Návrh EU děsí hypoteční banky

| 14. října 2009 - 10:01 | Zprávy | Hypotéky

Kroucení hlavou, nechápavé reakce až zděšení bankéřů. Přesně to vyvolal návrh Evropské komise, která by chtěla v celé EU sjednotit pravidla pro sjednávání hypoték. Hlavní změnou by bylo opatření, že banky by mohly za standardních podmínek poskytovat hypoteční úvěry nejvýše jen do 40 procent ceny nemovitosti.

Brusel chce hypotéky jen do 40 procent ceny nemovitosti * Má to být pojistka proti ekonomické krizi

V současné době se přitom standardně poskytují hypotéky, které pokryjí 70, případně až 80 procent odhadní ceny nemovitosti. Navrhovaná změna, o které informoval internetový server Euractiv, má za cíl zabránit opakování hypoteční krize z loňského roku. To je podle hypotečních expertů sice dobrý důvod, ale před takovouto regulací varují. V praxi by totiž taková úprava znamenala zdražení hypotečních úvěrů. Kdo by chtěl vyšší než 40procentní hypotéku, musel by platit vyšší úroky než za standardních podmínek. V současné době se většina hypoték pohybuje okolo 70 procent odhadní ceny nemovitosti. Vyšší hypotéky, třeba do výše celé odhadní ceny, poskytují dnes banky jen velmi málo.
„V první chvíli, když jsem se o návrhu EU dozvěděl, jsem si myslel, že jde o novinářskou kachnu. Přiznám se, že si vůbec nedokážu představit, co by to znamenalo v praxi,“ uvedl Milan Roček, výkonný ředitel společnosti Hyposervis. Takovýto způsob regulace může podle něj hypotečním trhům jen uškodit.
V podobném duchu se nese i reakce z ministerstva pro místní rozvoj (MMR). Ředitel odboru bytové politiky MMR Pavel Rakouš návrh v této podobě označil za nereálnou úvahu. „Šlo by o technokratické a těžkopádné opatření s negativním dopadem na ekonomický růst Česka a s negativním dopadem i pro většinu zemí EU,“ uvedl Rakouš.
A jaké by byly dopady zmiňovaného opatření EU v praxi? Kdo má dnes zájem si koupit byt s odhadní cenou tři miliony korun, může za standardních podmínek získat hypotéku ve výši 2,1 milionu korun (70 procent). Po změně by standardní hypotéka mohla dosáhnout už jen 1,2 milionu korun. Vyšší hypotéka by byla za horších úrokových podmínek, tedy výrazně dražší.
„Český hypoteční trh je zdravý a funkční. Nové opatření by hypotéky zdražilo a řada osob už by na ně nedosáhla,“ varoval analytik firmy Broker Consulting Jan Lener. Banky v Česku obvykle poskytují hypotéky, které představují 60 až 70 procent tržní hodnoty nemovitosti. Nižší hodnoty poměrů hypotéky ku hodnotě nemovitostí postrádají efekt pro hospodářství.
„Snížení hypoték pod 40 procent by ve vztahu k nové bytové výstavbě způsobilo dramatický pokles hospodářské produkce. Propad by mohl být více než poloviční. Nastalo by také výrazné snížení mobility obyvatel kvůli nemožnosti prodat a koupit bydlení,“ doplnil Rakouš.
Komisní návrh by měl být součástí připravované novely směrnice o kapitálové přiměřenosti, která má začít platit v roce 2011. Podle mluvčího eurokomisaře pro vnitřní trh Charlieho McCreevyho však není definitivně rozhodnuto, zda komise „zastropování“ výše úvěrů nakonec navrhne. O této možnosti se nicméně debatuje. „Není to ale něco, o čem by rozhodoval tento komisař,“ dodal mluvčí.
navrhovaná změna v poskytování hypoték
Současnost: Hypoteční úvěry jsou v Česku poskytovány standardně do 70 (eventuálně 80) procent odhadní ceny nemovitosti. Pokud má klient zájem o vyšší hypotéku, která pokryje větší část ceny nemovitosti, musí počítat s horšími úroky a podstatně tvrdšími podmínkami při dokládání své bonity. Úrokové sazby u stoprocentních hypoték bývají minimálně o jeden procentní bod vyšší oproti standardním hypotékám (do 70 procent). Navíc zdaleka ne všechny banky tyto rizikovější hypotéky kvůli ekonomické krizi poskytují. Příklad standardní hyPotéky: Odhadní cena nemovitosti: 3 miliony korun 70procentní hypotéka: 2,1 milionu korun Potřebné vlastní nebo jiné finanční zdroje: 900 tisíc korun
Navrhovaná změna:
Hypoteční úvěry by se za standardních podmínek poskytovaly pouze do 40 procent odhadní ceny nemovitosti. U hypoték pokrývajících vyšší část ceny nemovitosti by klienti platili vyšší úrokovou sazbu. Důvodem by byly vyšší nároky regulátora na zajištění hypotečních úvěrů u bank. Příklad standardní hyPotéky: Odhadní cena nemovitosti: 3 miliony korun 40procentní hypotéka: 1,2 milionu korun Potřebné vlastní nebo jiné finanční zdroje: 1,8 milionu korun

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.