« Zpět

Na kolik nás vyjde vlastní bydlení na úvěr? II.

| 22. ledna 2009 - 12:29 | Zprávy | Hypotéky

Při půjčce na vlastní bydlení je nejskloňovanějším slovem hypotéka. Hlavním problémem v hledání té nejlevnější hypotéky je bohužel fakt, že hypoteční úvěry nelze objektivně srovnávat. Orientovat se totiž pouze podle zveřejňovaných úroků či výsledků kalkulaček, je značně zavádějící.

Hlavním problémem v hledání té “nejlevnější hypotéky“ je bohužel fakt, že hypoteční úvěry nelze objektivně srovnávat. Orientovat se totiž pouze podle zveřejňovaných úroků či výsledků kalkulaček, je značně zavádějící.

Při půjčce na vlastní bydlení je nejskloňovanějším slovem “hypotéka“. Hypotečních bank však v Česku působí mnoho, každá nabízí kromě toho více typů úvěrů. Zájemci si tak často nejsou jistí, kam se obrátit, aby zbytečně nepřeplatili.

Hypotečním bankám jsme položili následující příklad: Pár pod 30 let kupuje byt v hodnotě 2,5 mil. Kč. Má zájem o úvěr na 85 % LTV, tzn. potřebuje půjčit zhruba 2.125.000 Kč. Splatnost chce 30 let, fixaci 3 roky. Kolik je to bude stát?

Z tabulky níže vyplývá především jednoznačný poznatek. Pokud si půjčíte na dům v hodnotě 2,5 mil. Kč, vyjde vás na 4,5 - 5 milionů. I s tím musíte počítat, když se rozmýšlíte, zda opustit podnájem.

Hlavním problémem v hledání té “nejlevnější hypotéky“ je bohužel fakt, že hypoteční úvěry nelze objektivně srovnávat. Orientovat se totiž pouze podle zveřejňovaných úrokových sazeb či výsledků kalkulaček na webech bank, je značně zavádějící.

Srovnávání hypoték přináší spoustu nepřesností

Většina bank uvádí tzv. minimální sazby. Jedná se o úrokové sazby, na které dosáhne pouze omezená hrstka klientů, kteří bezezbytku splňují podmínky (např. uzavřené životní pojištění) a většinou jsou nadprůměrně bonitní. Není tedy neobvyklé, že když vás banka láká například na sazbu od 5,28 % ročně, při osobní schůzce vám bude nabídnut úrok 5,7 %. A to ještě kdo ví jestli…

Aby nebylo srovnávání málo problematické, jak již bylo naznačeno, některé banky uvádějí minimální sazby, některé ale sazby garantované. Když k tomu připočteme fakt, že sazby se často mění - tzn. banka, kterou jste si vybrali už v době podpisu smlouvy může mít jiné sazby – jakékoli statické srovnání musíte brát pouze orientačně. Srovnávat jenom podle úrokových sazeb se nevyplácí…

Úroková sazba pouze napoví…

Podívejme se na výsledky našeho modelového příkladu. Ve výši sazeb vyhrávají tři velké bankovní kolosy, UniCredit Bank (5,15 % p. a.), Česká spořitelna a Komerční banka (5,19 % p. a.). V těchto případech však jde o “OD“ sazby. Garantovanou sazbu 6,29 % p. a. vidíte naopak např. u mBank, či u GE Money Bank (5,70 % p. a.), u které jde však o úvěr pouze na 80 % hodnoty nemovitosti. A teď se dohadujte, kde dostanete nakonec úvěr výhodněji!

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.