« Zpět

Na byt si půjčilo o třetinu méně lidí

| 30. července 2009 - 11:39 | Zprávy | Hypotéky

Vysoké ceny nemovitostí a lákání na hypotéky jsou již dávno minulostí. Objem nově poskytnutých hypoték se letos snížil o více než 30 procent. Tento pokles sice ještě nemusí být konečný, ale zastavit by se měl do konce letošního roku.


Nákupní horečka na trhu nemovitostí opadla. Lidé si od bank a finančních ústavů v letošním prvním pololetí půjčili jen necelých 40 miliard korun. To je zhruba o třetinu méně než loni touto dobou. Na vině je nejen konec realitního boomu v Čechách, ale i přísnější pravidla pro poskytování hypoték.
„Takový pokles není žádným překvapením. Je to konzistentní s tím, že klesají ceny nemovitostí a řada zájemců o jejich nákup se rozhodla vyčkávat, zda ceny neklesnou ještě víc,“ řekl Pavel Sobíšek, analytik UniCredit Bank.
V letošním prvním pololetí si čeští občané vzali hypotéky v objemu 39,7 miliardy korun. V loňském roce si přitom půjčili ještě 59,5 miliardy korun. Počet nových hypoték se snížil o 30,4 procenta na 23 602. Celkem si Češi vzali již 427 088 hypoték v souhrnném objemu více než 623 miliard korun. Vyplývá to ze včera zveřejněných dat ministerstva pro místní rozvoj.
„Tato statistika se však týká pouze nově poskytnutých hypoték, takže trh jako celek stále roste,“ upozornil Sobíšek. Hypoteční boom totiž zasáhl Českou republiku teprve v nedávných letech, a proto klienti u většiny hypoték stále splácejí zejména úroky, a nikoli jistinu. Staré hypotéky tak zatím ubývají jen v minimální míře.
Hlavním důvodem poklesu zájmu o hypotéky je podle analytiků nejen celkové zhoršení stavu ekonomiky, ale i zpřísnění podmínek ze strany bank. „Ještě před rokem byly banky schopné poskytovat hypotéky skoro na celou hodnotu nemovitosti, teď již vyžadují větší díl spolufinancování od klienta,“ řekl Sobíšek.
Navíc se oproti minulým letem zvýšily i úrokové sazby hypoték. To samozřejmě zvyšuje náklady na splácení půjčky, a tím v lidech vyvolává obavy z toho, zda budou schopni své závazky splácet.
„Lidé jsou možná až příliš ovlivněni zprávami o poklesu cen nemovitostí, a pokud nepotřebují akutně řešit své bydlení, tak to nedělají," řekl generální ředitel Hypoteční banky Jan Sadil. To potvrzuje i Sobíšek. Podle něj totiž zatím skupina lidí, kteří mohou o hypotéce uvažovat, nepocítila výraznější dopady hospodářské krize. „Pokud na ně krize dopadla, tak pouze minimálně, a tento efekt se zatím v číslech příliš neprojevuje,“ řekl.
Snaha pořizovat si vlastní bydlení také podle analytika firmy Broker Consulting Jana Lenera souvisí s trendy v chování společnosti. „V letech 2005 až 2008 byl nákup vlastního bydlení určitým módním trendem, kdy v povědomí lidí byl považován za jednu z nejlepších investic. Tento trend skončil s nástupem ekonomické krize, kdy lidé více rozvažují co, kdy a za kolik koupí,“ řekl.
Pokud by podobný pokles hypoték pokračoval po celý zbytek roku, nemusel by jejich objem překročit výsledky z roku 2005. Při stejném útlumu by tak banky nově rozpůjčovaly necelých 75 miliard korun. V loňském roce přitom banky poskytly hypotéky za 114 miliard korun a v roce 2007 dokonce za rekordních 142 miliard korun.
„Letos se oživení určitě nedočkáme a je dost možné, že k němu nedojde ani v příštích letech. Jisté je, že úroveň nově poskytnutých hypoték z roku 2007 nebude dosažena ještě několik let,“ odhaduje Lener. Podle Sobíška se již trh s hypotékami konsolidoval. K jeho stabilizaci by mohlo dojít v příštím roce. „Když srovnáme celý příští rok s letošním, pak by trh s hypotékami již neměl poklesnout,“ řekl. Podle Sadila však již v květnu a červnu došlo k oživení zájmu o hypotéky.
České banky se objemem peněz, které půjčily klientům na bydlení, letos vrátily na úroveň roku 2005. Stalo se tak ze tří hlavních důvodů:
1) Banky jsou méně ochotné půjčovat peníze.
2) Klienti jsou v době krize obezřetnější a nechtějí si půjčovat na delší dobu.
3) Kvůli současné ekonomické situaci ubývá lidí, kteří jsou schopni na hypotéku dosáhnout.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.