« Zpět

Možnosti splacení

| 25. února 2009 - 12:45 | Zprávy | Hypotéky

Josef Kunčar z Komerční banky radí, jak koupit nemovitost, na níž vázne hypotéka. 1. Kupující převezme hypotéku prodávajícího Ten, kdo nemovitost koupí, převezme závazky vyplývající ze smlouvy o úvěru, kterou uzavřela banka s prodávajícím v nezměněné formě...

Josef Kunčar z Komerční banky radí, jak koupit nemovitost, na níž vázne hypotéka.
1. Kupující převezme hypotéku prodávajícího

Ten, kdo nemovitost koupí, převezme závazky vyplývající ze smlouvy o úvěru, kterou uzavřela banka s prodávajícím v nezměněné formě. Tím na něj automaticky přejde i bankovní zástava (stane se tedy novým zástavcem). Podmínky úvěru včetně úrokové sazby a doby fixace pro něj zůstanou stejné. Kupující však bance musí prokázat, že má na splácení úvěru dostatečné příjmy.

2. Zájemce uhradí kupní cenu bance v hotovosti

Pokud skončila fixace úrokové sazby a kupující platí hotově, uhradí bance celý dluh ihned. A na základě toho banka okamžitě zruší zástavní právo. Po ukončení fixace úroků tato transakce probíhá zpravidla bez poplatku.

3. Kupující požádá o vlastní hypoteční úvěr

Zájemce o koupi nemovitosti si vezme vlastní hypoteční úvěr u banky, kterou si sám vybere. Tím splatí úvěr prodávajícího u banky a zástavní právo může být uvolněno.

4. Kupující splatí cenu na vázaný účet banky

Pokud prodávající nechce čekat do konce fixace úrokové sazby, aniž by platil vysoké sankce za předčasné splacení, může využít takzvaného vázaného účtu. Kupující byt zaplatí, stává se jeho majitelem, může se nastěhovat, ale banka nadále vyžaduje platit předepsané měsíční splátky, kterými se úvěr umořuje.
A to právě až do doby, než fixace úrokové sazby skončí. Jestli bude nadále platit prodávající či kupující, je věc dohody. V den ukončení fixace se z vázaného účtu uvolní peníze na splacení zbytku úvěru.
Poté banka uvolní zástavní právo.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.