« Zpět

Mladým bude stát od února dotovat úroky hypoték

| 16. ledna 2009 - 12:54 | Zprávy | Hypotéky

Někteří mladí lidé do 36 let budou od letošního 1. února dostávat od státu dotaci k úrokům hypoték. Ušetří až několik stokorun měsíčně. Obnovení dotací po čtyřech letech potvrdilo včera ministerstvo pro místní rozvoj.

Důvodem je, že v loňském roce průměrný úrok hypoték na trhu činil 5,6 procenta a přesáhl tak pětiprocentní hranici, kdy se podle vládního nařízení z roku 2002 dotace k úrokům musí začít poskytovat.

Pomoc jen někomu

Nárok na dotaci ale vznikne jen některým mladým lidem. Předně těm, kteří začnou čerpat hypotéku po 1. únoru 2009. Jestliže někdo hypotéku již čerpá, může dotaci získat jen v případě, že mu v období od 1. února 2009 do 31. ledna 2010 podle smlouvy o hypotečním úvěru skončí období pevné úrokové sazby a banka mu nabídne novou sazbu na další období.
Dotace k úroku bude činit jeden procentní bod. Jestliže například někdo získá od banky hypotéku na rodinný domek 1,5 miliónu korun se splatností 20 let za úrok šest procent, díky dotaci bude fakticky platit úrok jen pět procent. Bankou vypočtená měsíční splátka 10 829 korun se tak sníží asi o 800 korun.
Další podmínkou pro získání dotace je, že příjemci úvěru není více než 35 let.

Mladým bude stát od února…

U manželů nesmí být starší žádný z nich. Nesmí jít o novostavbu – byt či dům musí být starší dvou let.
Příspěvek je rovněž poskytován do omezené výše hypotéky. Při koupi bytu jen do 800 tisíc korun, u rodinného domu do 1,5 miliónu korun. Je-li hypotéka vyšší, část úvěru překračující tyto limity není dotována. Rodinný dům nesmí mít více než jeden byt.
Výše dotace se stanoví podle data prvního čerpání úvěru a platí v této výši vždy na dobu platnosti úrokové sazby, nejdéle pět let.
Poté může být dotace poskytnuta – v případě vysokých úroků hypoték na trhu – znovu, celkově však maximálně jen po dobu deseti let splácení hypotéky.
Podle výše průměrného úroku na trhu je odstupňována i výše státní dotace – může činit 1–4 procentní body.
Je-li průměrný úrok na trhu za předchozí roky rozmezí 5–5,99 procenta, jako tomu bylo v roce 2008, činí dotace jeden procentní bod.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.