« Zpět

MF chce zastavit zmatky kolem hypoték

| 9. července 2009 - 11:50 | Zprávy | Hypotéky

Ministerstvo financí chce zabránit zmatkům kolem refinancování hypoték. Podle současného znění zákona je možné odečíst úroky z hypoték z daní jen při prvním refinancování, tedy při první změně banky. Při druhém a dalším převedení úvěru plátce hypotéky tuto možnost ztrácí a přichází tak ročně o významnou částku, která se zhruba rovná jedné měsíční splátce.

Ministerstvo proto včera oznámilo, že chce těmto nerovným podmínkám zabránit novelou zákona o daních z příjmů. Ta by měla být předložena vládě a Poslanecké sněmovně, která vzejde z říjnových voleb.
Úředníci se ukázali jako velmi výkonní, protože iniciativa k novele zřejmě vznikla přes noc z úterý na středu. Na úterní dotaz MF DNES ohledně takové aktivity totiž ministerstvo odpovědělo, že žádnou změnu nepřipravuje.
„Ministerstvo financí uznává, že stávající zákonná úprava není ideální, ale podotýkáme, že toto ustanovení nebylo navrženo ministerstvem, ale vzešlo z poslanecké iniciativy v roce 1998,“ uvedl včera mluvčí úřadu Ondřej Jakob.
Letos bude moci refinancovat svou hypotéku podle asociace hypotečních makléřů zhruba sedmdesát tisíc lidí, většina z nich poprvé. Pokud by se ovšem zákon nezměnil, museli by vybírat novou banku podstatně obezřetněji, protože při dalším refinancování už by přišli o daňovou výhodu hypotečních úroků.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.