« Zpět

Majitelům českých bank se krize zatím vyhýbá

| 18. září 2008 - 15:28 | Zprávy | Hypotéky

Všechny významnější české banky jsou v rukou zahraničních majitelů. A podle analytiků i ČNB nejsou současnou globální finanční krizí zatím nijak ohroženy. Každému se ale vyplatí sledovat, jak se krize vyvíjí a jaké vysvědčení zahraničním majitelům přinesla. Zatím docela dobré.

České banky měly štěstí. Většina jejich majitelů směřovala rozhodující investice do expanze na východ Evropy a nestavěla své příjmy na obchody s cennými papíry jako americké finanční ústavy a některé evropské banky.

Například rakouské Erste Bank, která ovládá největší banku pro drobné klienty Českou spořitelnu, v prvním pololetí narostl zisk na 636 milionů eur.

To sice bylo mírně pod očekáváním analytiků, ale mluvčí skupiny Erste Bank Hana Cygoňková včera potvrdila odhad dvacetiprocentního růstu celoročního výdělku skupiny. "I když zažíváme jednu z největších světových finančních krizí, Erste Group splnila svůj domácí úkol a není přímo krizí zasažena. Neinvestovali jsme do amerických hypoték a do podobných obchodů i když jsme v minulosti díky tomu pravděpodobně přišli o vysoké příjmy," vysvětluje Cygoňková.

Podobně se vede i další rakouské skupině Raiffeisen International, která měla v pololetí zisk 566 milionů eur. "Skupina působí pouze ve střední a východní Evropě, kde jsou dopady krize jen velmi omezené," říká mluvčí české Raiffeisenbank Tomáš Kofroň.

V případě belgické KBC, která vlastní ČSOB, francouzské Société Générale ovládající Komerční banku a italské skupiny UniCredit, která má v Česku stejnojmennou banku, nejde o regionální hráče, jakými jsou rakouské banky, ale působí celosvětově. Ty už do cenných papírů investují. Dopady krize však významně nepociťují.

Jediný majitel z tuzemských bank, který je přímo zasažený krizí, je Citigroup, která ukončila 1. pololetí se ztrátou, podle analytiků svou situaci ale řeší. "Citigroup nepatří mezi banky, které jsou považovány za kandidáty na možný krach, a i po pádu Lehman Brothers se jejich pozice označuje mezi americkými bankami v té lepší polovině," říká David Marek z Patria Finance.

České banky letos vykazují rekordní zisky a nejsou v pozici, že by se případných dalších potíží svých majitelů museli jejich klienti bát.

Ukazují to i příklady z minulosti. Když se bývalý německý majitel Živnobanky začal potápět, svůj podíl v bance prodal a klienti Živnobanky tak o své vklady nepřišli. Podobně když krachovala rakouská BAWAG, koupil ji americký fond a po několika měsících český BAWAG prodal německé LBBW.

Zájem o české banky je kvůli pokračujícímu slušnému růstu ekonomiky stále vysoký. Příkladem je i italská Banco Popolare, která loni koupila menší IC Banku.

Podle samotných bank i ekonomů není žádný z majitelů tuzemských ústavů v situaci, kdy by se Češi museli obávat o peníze. "Po odpisech, které museli majitelé českých bank z obchodů s cennými papíry udělat, je jejich situace dobrá," říká například Marek.

Viceguvernér ČNB Miroslav Singer v úterý upozornil, že některé české banky by kvůli pádu americké investiční banky Lehman Brothers mohly vykázat nižší zisk, ale ve většině případů budou tyto dopady nulové.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.