« Zpět

Lze získat hypotéku při stavbě svépomocí?

| 13. ledna 2009 - 12:43 | Zprávy | Hypotéky

S financováním stavby svépomocí pomohou jen některé banky. Schvalovací proces probíhá obdobným způsobem jako při financování jiných úvěrů. Banka požaduje prokázání dostatečné bonity pomocí výpisů z účtů a zaměstnavatelem podepsaného potvrzení o příjmu na předepsaném formuláři.

Ptáte se, odpovídáme

U podnikatelů a drobných živnostníků slouží jako doklad o příjmech daňové přiznání. Banka požaduje také odhad ceny nemovitosti od smluvního odhadce. Nemovitost, která ještě nestojí, je ohodnocena cenou budoucí, což je předpokládaná prodejní hodnota. Až do výše této ceny jsou banky schopné půjčit peníze. Vlivem finanční krize však už některé banky přistoupily k restrikcím a přestaly poskytovat tzv. 100% hypotéky.
Součástí schvalovacího procesu v bance je také posouzení účelu úvěru. Smlouva o dílo s dodavatelskou firmou není při stavbě svépomocí k dispozici, takže banka musí posoudit projekt a rozpočet.
Velmi důležitou součástí financování stavby svépomocí je čerpání prostředků. Stavitel si vybírá jednotlivé materiály a součásti stavby u různých dodavatelů a v rukách mu končí mnoho faktur, které potřebuje rychle proplatit. V prodejnách navíc kupuje drobnosti za hotové peníze. V takovém případě se hodí, když banka „umí“ alespoň část peněz převést dlužníkovi na účet. Ten pak nemusí každých 14 dní běhat do banky s aktuálními fakturami. I tak je však počet výběrů značný, proto je při volbě banky důležitá vedle úrokové sazby i výše poplatků za jednotlivé výběry. Jinak v době čerpání splácíte pouze úroky. (více na www.bcas.cz)
Na stavbě častokrát pomáhají členové rodiny. Peněžitou odměnu pro ně nebo kompenzaci v podobě dobrého jídla a pití přes hypotéku proplácet nelze. Naštěstí existují hypoteční produkty, kde je možné část peněz proplatit neúčelově. Tato část úvěru však u žádné české banky nesmí přesáhnout 20 % z celkového úvěru (reálně vyčerpaného). Teoreticky lze tuto neúčelovou část použít i na vnitřní vybavení domu.
U stavby svépomocí je obvyklé, že výsledná útrata neodpovídá předem stanovenému rozpo -čtu. „Výkyvy se pohybují směrem nahoru i dolů a rozdíly v řádech stovek tisíc nejsou výjimkou. Při sjednávání hypotéky je užitečné na tuto skutečnost pamatovat a nastavit rámec hypotéky až o 25 % vyšší, pokud to výše zajištění dovoluje. Jediným minusem takového kroku bývá vyšší poplatek za uzavření hypotéky. Těch pár tisíc za to ovšem stojí,“ radí Jan Lener z Broker Consulting.
Naopak je nutné dát si pozor, aby zvolená banka nepožadovala sankce za nedočerpání úvěrového rámce, tedy maximální smluvené výše úvěru. Při financování stavby svépomocí proto nehleďte tolik na úrokovou sazbu, ale především na služby a podmínky, které vám banka nabídne. Ostatně, vždy můžete po dokončení stavby úvěr refinancovat u levnějšího bankovního ústavu.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.