« Zpět

Lze koupit starší nemovitost pomocí hypotéky?

| 2. června 2009 - 12:03 | Zprávy | Hypotéky

Koupě starší nemovitosti může být spojena s mnoha specifickými problémy. Některé z nich mohou dokonce vést k zamítnutí žádosti o hypoteční úvěr v bance. Jaké bývají v těchto případech nejčastější příčiny záporného postoje finančních ústavů?

Ptáte se, odpovídáme

Za prvé, kupci si často neuvědomí, že pořizovaná nemovitost není svým účelem určena převážně k bydlení, a proto také není vhodná k zástavě.
Týká se to především zemědělských usedlostí, statků, bývalých stájí apod., v jejichž areálu je k bydlení určen např. jen malý byt 2+1 a zbývající část nemovitosti je neobytná. Nemá-li kupující k dispozici jinou nemovitost, kterou by mohl bance nabídnout do zástavy, s hypotékou nemůže počítat.
Jako nevhodné k zástavě posuzuje banka rovněž nemovitosti, k nimž nevede příjezdová komunikace (státní silnice). Často se také stává, že dojde k výraznému rozdílu mezi kupní cenou nemovitosti a cenou stanovenou odhadcem banky. Odhadní cenu přitom může snížit jak špatný technický stav nemovitosti, tak i neatraktivní lokalita. Ani v tomto případě pak banka neposkytne kupci částku potřebnou k financování koupě a od obchodu je nutné odstoupit. V případě, že už zaplatil rezervační poplatek, o tuto částku přijde. U starších nemovitostí hrozí na rozdíl od novostaveb také riziko věcného břemene. Realitní kancelář by měla automaticky předkládat kupující straně list vlastnictví nemovitosti. Praxe však občas bývá trochu jiná.
„Pokud list vlastnictví nedostane kupující od realitní kanceláře, má možnost si jej za poplatek nechat vystavit na katastrálním úřadu. Z něj se dozví všechny podstatné skutečnosti týkající se předchozích vlastníků,“ říká Linda Fejtková z Broker Consulting.
Získáním úvěru ovšem starosti majitele starší nemovitosti nemusí skončit. Pokud kupec spoléhá pouze na informace od prodávajícího, může po nastěhování zažít nepříjemná překvapení v podobě chybějící kanalizace, zastaralých rozvodů elektřiny, nedostatku vody v letních měsících a dalších věcí, které zásadním způsobem ovlivní náklady na rekonstrukci objektu.
Proto se při koupi starší nemovitosti vždy vyplatí konzultovat s hypotečními specialisty, kteří posoudí, zda je nemovitost vhodná k zástavě a zda bude možné hypotékou financovat její kupní cenu a popř. i náklady potřebné na rekonstrukci.
(více na www.bcas.cz)

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.