« Zpět

Lidem se nechce do hypoték

| 27. října 2008 - 12:15 | Zprávy | Hypotéky

Český hypoteční trh zpomaluje. Banky lidem poskytly za prvních devět měsíců výrazně méně hypoték než ve stejném období loni. Finanční instituce si totiž s ohledem na finanční krizi ve světě mnohem obezřetněji vybírají, komu peníze půjčí.

Za prvních devět měsíců získalo úvěr na bydlení méně lidí než loni. Banky zpřísnily podmínky

A o hypotéky se už neperou ani ti, kteří o nákup nemovitosti měli zájem.

Od ledna do září hypotéku dostalo 51 028 lidí, což představuje propad o 19,6 procenta. Za celý letošní rok očekává ministerstvo pro místní rozvoj pokles hypoték o zhruba 14 procent.
Pokles v objemu poskytnutých hypoték způsobila podle analytika Milana Lávičky ze společnosti Atlantik FT hlavně vysoká poptávka v minulém roce, kdy vrcholil zájem o hypoteční úvěry.
V roce 2007 totiž zájemce o nemovitosti lákaly nízké úrokové sazby a očekávalo se zvýšení daně z přidané hodnoty. Kvůli tomu se většina lidí, kteří uvažovali o hypotečním úvěru, rychle rozhodla a zažádala o půjčku ještě do konce roku. Podle Lávičky se proto letošní zájem o hypotéky pohybuje na solidní úrovni.
„Zpřísnění podmínek některých bank má na menším počtu hypoték určitě svůj podíl. Protože je však pokles zatím opravdu celkem malý, jen to potvrzuje trvající zájem o hypotéky,“ tvrdí Lávička.
V letošním třetím čtvrtletí poskytly české banky celkem 17 690 hypoték v celkové hodnotě necelých padesáti miliard korun. To je o tři procenta méně než ve stejném období minulého roku. K celkovému poklesu počtu hypoték nejvíce přispěly úvěry poskytované fyzickým osobám.

Banky ve třetím čtvrtletí výrazně zpřísnily

V počtu klientů, kteří si o úvěr zažádali a opravdu ho od banky dostali, zaznamenalo ministerstvo pro místní rozvoj propad o sedm procent. To jasně dokazuje, že si české banky na hypotéky začaly dávat pozor.
Ministerstvo zároveň banky varuje - zájem o hypotéky postupně klesá, protože ve druhém čtvrtletí si hypotéku vzalo o 1,5 procenta méně lidí než oproti stejnému období vloni.
Propad v počtu zákazníků nedokáže bankám vykompenzovat ani fakt, že se u nich lidé více zadluží.
„Jediný dramatický propad v objemu poskytnutých úvěrů byl pouze v prvním čtvrtletí, kdy se objem úvěrů na bydlení snížil o patnáct procent,“ zjistilo ministerstvo. Tento pokles způsobili právě lidé, kteří se loni předzásobili hypotečními úvěry. Objem hypoték však pozvolna klesá, ve třetím čtvrtletí banky půjčily lidem jen 30,8 miliardy korun, tedy o čtyři a půl procenta méně než vloni. Podle ministerstva však jde o logický krok finančních institucí, které se obávají finanční krize.
Samotné banky však většinou popírají, že by se pro jejich klienty něco změnilo. Třeba Raiffeisenbank podle mluvčího Tomáše Kofroně dlouhodobě odmítá pět procent žadatelů o úvěr a objem poskytnutých hypoték se jí za první tři čtvrtletí zvýšil o sedmnáct procent. Vzhledem k současnému vývoji na finančních trzích však Raiffeisenbank omezila poskytování stoprocentních hypoték a hypoték bez doložení příjmu.
Mnohem černější čísla vykázala jednička na trhu - Česká spořitelna. Zatímco vloni od 1. ledna do 30. září poskytla celkem 19 500 hypoték, letos to bylo jen 8 660 úvěrů - to představuje propad o 56 procent. Banka to zdůvodnila extrémním rokem 2007.
Jako hlavní důvod pro odmítnutí žádosti o úvěr uvádějí banky nejčastěji nízký příjem nebo zadluženost klienta.

Vyměňte si vaše zkušenosti v oblasti finančních produktů.

Diskuse

Vložte svůj dotaz

Obsah tohoto pole je soukromý a nebude veřejně zobrazen.